Bästa eldkorgen: Bäst i test 2021

eldkorgar kring pool

Elden har utgjort en naturligt samlingsplats för människan sedan urminnes tider. Kanske är det en av anledningarna till att samvaron blir lite mysigare när man har en öppen eld i närheten. Elden ger lugn och trygghet och även värme på kyliga kvällar. I vårt moderna samhälle så har den öppna elden kanske inte alltid en naturlig funktion. Därför används kanske eldkorgarna allra mest för sin estetiska funktion. Med det sagt ska man inte underskatta kraften i att grilla tillsammans. Faktum är att många av eldkorgarna som finns på marknaden idag är väl lämpade att grilla på.

De 5 bästa eldkorgarna 2021

Vi har eldat i otaliga eldkorgar för att kunna vägleda våra läsare till de bästa eldkorgarna som finns att köpa just nu. Nedan har vi valt ut och recenserat de fem produkterna vi gillar allra bäst just nu. Vi har försökt göra ett brett urval med korgar ur lite olika prisklasser så att det ska finnas någon för alla smaker och plånböcker. En eldkrogs viktigaste uppgift är så klart att den ska tålas att eldas i. Eldkorgen ska kunna brukas om och om igen, utan att den ger vika. Eftersom eldkorgen ofta används som en utsmyckningsdetalj på uteplatsen var det även viktigt för oss att korgen skulle vara estetiskt tilltalande. Korgen måste så bra ut, när man eldar i den, men även när den står oanvänd.

1. Eldstad & Kolgrill Höfats Cube Rost

Detta är den perfekta eldkorgen för dina uteplatser. Produkten kan nämligen agera eldkorg och kolgrill, om man vänder på den och köper till ett “lock” i trä kan den även fungera som ett litet bord eller en pall. Tack vare att denna produkt är så pass snygg kan man alltid ha den framme på uteplatsen, inte bara när man ska elda. Eldstad & Kolgrill Höfats Cube Rost är tillverkad av tjockt och tåligt rostfritt stål. Man kan förvänta sig att denna eldstad kommer hålla långt tid framöver, även om man använder den flitigt.

När man väl tänt eld i denna eldkorg ser den oerhört fin och mysig ut. Den sprider värme på uteplatsen och bidrar till en mysig atmosfär. Om man vill grilla över elden så kan man köpa till ett grillgaller designat för just denna modell. Tack vare att denna produkt är relativt lättviktig så kan man med fördel ta med den ut på grillturen.

Detta är den finaste eldkorgen vi har sett. Denna modell har vunnit designpriser, och det är inte svårt att förstå varför när man ser den. Eldstad & Kolgrill Höfats Cube Rost kostar mer än många andra eldkorgar på marknaden vi tycker dock att den är väl värd sitt pris om man vill ha en unik eldkorg som vinner, både på kvalitet och design.

2. Eldkorg Ball of Fire

När vi först såg denna eldkorg från Landmann blev vi entusiastiska. Förutom sin läckra design så infriar korgen lyckligtvis även våra högt ställda krav på funktionalitet. Denna eldkorg har en design som verkligen drar ögonen till sig. När är tänd så ser den helt fantastisk ut. Veden läggs på ett emaljerat och såklart eldtåligt fat i korgens botten. Själva klotet är utrustat med ett finmaskigt nät som ser till att de större gnistorna inte flyger utanför eldstaden. Locket är utrustad med ett smidiga handtag som gör det lätt att lyfta av toppen, när man exempelvis ska fylla på med mer ved.

Detta fantastiskt fina klot är 90 cm högt och har en diameter på 77 cm. Denna eldkorg gör snabbt uteplatsen trivsam. Tack vare att klotet är relativt lätt att bära kan man flytta det till en för dagen lämplig plats att ha en liten brasa på. Skyddshuv ingår på köpet. Positivt är att priset är relativt lågt om man jämför med andra exklusivare designprodukter på marknaden.


3. Eldkorg med galler och markplåt

Detta är en väldigt fin och robust eldkorg. Vi måste säga att vi blev förvånade när vi såg prislappen på denna eldkorg! Denna modell är nämligen rejält mycket billigare än många andra likvärdiga modeller på marknaden. Korgen är uppbyggd av stänger av lackerad plåt. Stängerna är relativt tunna men tack vare att de är så många ger de stadga åt korgen, även om man eldar på ordentligt.

Det spelar ingen roll om man eldar med kol, ved eller briketter, samtliga bränslen passar bra i denna korg. Man kan elda i korgen bara för att skapa en fin atmosfär men den är också väl lämpad att samlas kring för att ha en grillfest. Tack vare korgens smarta och lättviktiga design så finns inget som hindrar att man tar med eldkorgen till en lämplig grillplats någon annanstans än i det direkta närområdet.

4. Eldstad Landmann Memphis

Detta är en rejäl eldstad som tål att användas. Denna produkt lär stå pall hur mycket vi än eldar i den. Eldstad Landmann Memphis är gjord för att kunna grillas i. Här finns gott om plats för kol eller ved så att man får upp en riktigt rejäl glödbädd, för som sagt grillning, eller varför inte att värma sig kring när det är kallt ute.

Måtten på denna eldkorg är 32x66x66 cm. Med tanke på hur mycket eldkorg man får för pengarna tycker vi att den är väl värd sitt pris. Detta är en av de robustare eldkorgarna vi testat. Perfekt för dig som vill ha en tålig eldstad som man kommer kunna ha glädje av i många år framöver.

5. Mysingen Eldkorg

Här har vi en billig men bra eldkorg för den som främst är ute efter en duglig budgetvariant. Självklart kan denna eldkorg inte mäta sig rent kvalitetsmässigt med de dyrare korgarna på marknaden. Vill du dock ha en enkel men funktionell och framförallt billig eldkorg så är denna korg ett av de bättre alternativen.

Korgen är tillverkat av rostrfritt stål och lackerad med svart värmebeständig färg. Denna eldkorg är inte tillräckligt stor för att kunna erbjuda någon större grillfest, men den är väldigt fin att se på när man tänt eld på några vedträn. Med en eldkorg som denna på uteplatsen så kan man höja mysfaktorn rejält.

Några saker att tänka igenom innan du köper din eldkorg

Det viktigaste att tänka igenom innan man köper sin eldkorg eller eldfat är vad man tänkt använda den till. Självklart har man förmodligen tänkt att elda i den, men kommer den mest ha dekorativt syfte eller vill man faktiskt kunna grilla i den? Räcker det med att den klarar av några vedträd i taget eller vill man kunna elda rejält så att den sprider värme runt omkring sig? Är det så att man vill kunna samla ett helt gäng runt eldkorgen för att värma sig, eller grilla tillsammans så kommer de flesta eldkorgarna man ser i butikerna inte riktigt hålla måttet. Om man är många som ska samlas kring eldkorgen så rekommenderar vi att man satsar på en rejäl och stor eldkorg, något vi tror att man inte kommer ångra i längden.

Om man däremot mest ska ha korgen till det estetiska intrycket, men har en relativt stor uteplats tycker vi att det kan vara en god ide på att satsa på att köpa in ett antal, lite mindre eldkorgar och sprida ut dem. Att ha ett par olika eldkorgar utspridda på uteplatsen kan bli väldigt effektfullt och höja mysnivån flera nivåer!

Rulla till toppen