Bästa sänksågen: Bäst i test 2024

En sänksåg är ett precisionsverktyg som klarar av en mängd olika snickeriarbeten som andra sågar inte klarar av. Eftersom denna typ av såg är ett specialiserat verktyg så kan man överväga om det räcker att hyra en eller om man vill investera i en alldeles egen. Om man väljer att köpa en egen sänksåg så följer här en guide till de bästa produkterna just nu.

De 5 bästa sänksågarna 2024

Här har vi tagit fram en topplista med de sänksågar som är bäst i test just nu. Vi har medvetet tagit fram några olika typer av modeller så att det ska finnas något för alla behov. Läs vidare för att se vilken modell som kan passa dig allra bäst.

Gemensamt för samtliga av modellerna nedan är att de håller en hög kvalitet och att de är prisvärda i jämförelse med konkurrenternas motsvarande modeller. Vilken av våra utvalda produkter du än väljer så känner vi oss trygga med att du kommer bli nöjd med ditt köp.

1. BOSCH GKT 55 GCE

 • Bäst i test
 • Höga betyg av både experter och vanliga användare
 • Stor precision
 • Bra för inomhussågning

Detta är en arbetshäst till sänksåg med en stark motor på 1400 W. Trots att sågen är kraftfull går den utmärkt att ha inomhus, dels tack vare sin tysta gång och ljuddämpande egenskaper, men också tack vare ett effektivt dammutsug.

Denna såg kan såga i en mängd olika material såsom trä, papp, aluminium, akrylglas, panelmaterial och träkomposit. Tack vare produktens höga kvalitet så är det möjligt att såga med mycket stor precision när man gör insticksågning och formatsågning.

Detta är en premiumsåg som fungerar utmärkt för proffs eller för vanliga användare som är beredda att betala någon eller några tusenlappar extra för att få de allra bästa verktygen. Oavsett nivå på professionaliteten så tror vi att man kommer bli mycket nöjd med resultaten denna sänksåg presterar.

Detta är en produkt vi tycker mycket om och känner oss trygga med att rekommendera. Produkten har dessutom fått mycket höga betyg i användarrecensionerna.

2. Milwaukee M18 FPS55-0P

 • Stark batteridriven såg
 • Smidig och flexibel
 • Högsta kvalitet
 • Marknadsledande

Detta är en förvånansvärt stark batteridriven sänksåg som faktiskt är lika kraftfull som en motsvarande nätdriven såg. Tack vare Milwaukees innovationsförmåga så behöver man inte längre välja mellan portabilitet och effektivitet. Denna modell är mycket smidig att arbeta med då den är trådlös, samtidigt som man inte behöver ge avkall på motorkapaciteten.

Denna enhet har ett justerbart varvtal mellan 2500 och 5600 RPM. Modellen är mycket enkel och smidig att använda. Maskinen känns ergonomisk och den är enkel att justera vad det gäller sågdjup och vinkling. Enheten passar också även med de flesta styrskenor på marknaden, något som alltid ger ett plus i vår bok.

Detta är en av de absolut bästa batteridrivna sänksågarna på marknaden. Just Milwaukee är världsledande på detta område, så om detta är vad du söker så är denna modell möjligtvis det givna valet. Sågen väger 5,2 kg inklusive batteri, något som inte alls är så tokigt med tanke på denna kraft sågen kan prestera. Ett stort plus för den praktiska integrerade LED-belysningen.

3. Dewalt DCS520NT

 • Flexibel såg för en mängd olika material
 • Bra hastighetsjustering
 • Ergonomisk sänkfunktion

Detta är en flexibel sänksåg som är designad för att kunna såga lika effektivt i en mängd olika material. Man justerar enkel sågens hastighet beroende på vilket material det är man sågar i för tillfället. Hastighetsjusteringen gör att man får en stabil och säker risk med ett optimalt sågresultat. Sågen har ett sågdjup på 55 mm, vilket är gör det möjligt att justera de vanligaste dörrstorlekarna.

Denna maskin är mycket kraftfull med tanke på att den är batteridriven. Den ger nästan samma kraft som en nätdriven såg. Något annat som sticker ut är hur skön sågen är att att använda. Den parallella sänkfunktionen gör att man kan behålla en och samma handposition under hela sågningen. Handtagen ger även en bra balans mellan grepp och komfort.

Medföljer gör så klart en kraftfull sågklinga med 42 tänder.

4. Festool TS 55 FEBQ-Plus-FS

 • Styrskenor ingår
 • Mångsidig såg
 • Splitterkydd ger splitterfritt resultat

I detta paket får man med högkvalitativa styrskenor och vinkelanslag, perfekt för den händige som vill sätta igång med sina projekt utan krångel och förseningar. Förutom dessa tillbehör så får man även med splitterskydd, sågklinga och siktfönster.

Detta är en mångsidig såg som passar till en mängd olika uppgifter. Oavsett om man ska kapa innerdörrar, göra expansionsfogar i parkettgolv, skära till skivor eller bearbeta gipsfiberskivor så är detta ett mycket kompetent verktyg.

Något vi gillar skarpt med detta paket är det medföljande splitterskyddet som effektivt ger ett nästan helt splitterfritt resultat. Maskinen kan lutas från 1 till 47 grader för perfekt fasade kanter.

5. Monolit Moto Flashline MFL2

 • För mycket stora plattor
 • För proffsen
 • Oslagbar kvalitet

Detta är den bästa sänksågen för dig som behöver kapa plattor av större format. Sågen har en effekt på  1600 W, vilket garanterar att den klarar av även de mest krävande uppdragen.

I detta paket ingår högkvalitativa styrskenor. Styrskenorna har har ett halkskyddat material på undersidan, något som gör att de ligger stabilt på sin plats när det verkligen räknas.

Detta är en kvalitetsmaskin för proffsen. I paketet ingår tre styrskenor, en damsugaranslutning, en diamantklinga och en praktisk transportväska.

Vad är skillnaden mellan en cirkelsåg och sänksåg?

För det otränade ögat kan en sänksåg ibland misstas för en cirkelsåg. Detta är dock två skilda produkter.

En skillnad med en sänksåg mot en cirkelsåg är att själva sågbladet ligger skyddat i ett hölje. Det är först när man sänker ner sågen som sågbladet blottas. Denna egenskap gör de enkelt att såga med mycket stor precision eftersom man tydligt ser sågbladet närma sig materialet man ska såga i. På samma sätt blir cirkelsågen ett snabbare verktyg eftersom bladet hela tiden är tillgängligt för att såga med. Cirkelsågen lämpar sig för mer grova sågningar då den inte har samma precision som sänksågen.

En annan skillnad mellan cirkelsågen och sänksågen är att sänksågen oftast används tillsammans med en skena, som även den ökar precisionen i sågningen.

Sänksågen är det perfekta valet om man behöver såga inuti en skiva utan att såga fram till kanten. Detta är en uppgift som cirkelsågen inte klarar av.

En nackdel med sänksågen är att den ofta är dyrare än en cirkelsåg. Har man därför en uppgift som man tror att cirkelsågen kan klara av så är denna därför ett bättre val rent ekonomiskt.

Rulla till toppen