Bästa rått- och musskrämman: Bäst i test 2021

Att ha möss eller råttor i eller i närheten av bostaden är något många oroar sig för. Förutom att tanken på att ha de små gnagarna nära sig kan vara nog så jobbig, så kan de små gynnarna även ställa till med reella bekymmer. Har man otur kan mössen eller råttorna orsaka skador på sladdar, rör, eller till och med väggar eller inredning. Skadorna uppstår när gnagarna nyfiket utforskar sin omgivning i jakt på boplats eller föda. Förutom materiella skador kan skadedjuren även föra med sig rent hygieniska problem, med sin avföring och eventuella sjukdomar.

Att placera ut råttgift kan vara ett effektivt sätt att ta död på skadedjuren. Att ha gift utlagt där man bor är det dock många som inte känner sig helt bekväma med. Särskilt om man har barn eller husdjur så kan det kännas olustigt att ha gift utplacerat i ens närområde. Som tur är finns det tekniska lösningar som är hygieniska och fria från gift.

Hur fungerar en elektrisk musskrämma?

Sedan ett antal år tillbaka är det vanligt att se elektriska musskrämmor sitta i kontakter runt om i svenska hem. Det finns en god anledning till att dessa produkter har blivit så populära. Till en relativt billig penning kan man köpa en musskrämma som drar mycket lite ström och som jobbar dygnet runt med att skrämma bort skadedjuren. Musskrämman förbrukas inte över tid utan kan hålla i många år. I alla fall så länge man inte utsätter enheten för allt för extrema förhållanden.

Dessa typer av elektriska musskrämmor jobbar med ultraljud som sitt vapen mot de ovälkomna gnagarna. Genom att använda sig av frekvenser som bara gnagardjuren kan höra så kan man ha dessa musskrämmor inkopplade där vi, och våra husdjur, lever utan att de stör. För att dessa musskrämmor ska vara effektiva gäller det dock att de ger ifrån sig rejält med ljud på de rätta frekvenserna. Det är nämligen viktigt att skadedjuren inte bara blir tillfälligt skrämda. En bra musskrämma måste vara rejält kraftfull, så att så att det i praktiken blir outhärdligt för gnagarna att vistas i närheten av ljudet.

Bäst i test 2021: Silverline Pest Protect IP55

Detta är en ljudbaserad musskrämma som med hjälp av speciella frekvenser som bara möss och råttor kan höra effektivt fokuserar på rätt målgrupp. Eftersom dosan bara jobbar med specifika frekvenser så behöver man inte vara orolig att ens husdjur störs av den (med undantag av tammöss). Denna dosa är rejält kraftfull. Silverline Pest Protect IP55 har ett utsändningsområde på hela 130 kvadratmeter. Tack vare den långa räckvidden så kan man ha goda förhoppningar om att skadedjuren skräms iväg av ljudet redan innan de kommit fram till själva byggnaden. Om man har större eller flera byggnader på tomten kan man med fördel införskaffa flera Silverline Pest Protect IP55 för att helgardera sig.

En stor fördel med denna produkt är att den är IP55-klassad, vilket innebär att den kan användas även i fuktiga och oisolerade utrymmen. Tack vare sin tålighet kan man utan problem koppla in dosan i garage, vindar eller varför inte i stallet eller ladugården. Energiförbrukningen från Silverline Pest Protect IP55 är glädjande nog extremt låg. Dosen kan sitta i uttaget dygnet runt året om utan att det gör någon större skillnad på elräkningen.

Just denna produkt har dubbla funktioner. Dels sänder Silverline Pest Protect IP55 ut ett ultraljud som gör miljön odräglig att vistas i för gnagarna. Dels sänder enheten ut elektromagnetiska pulser som ytterligare avskräcker råttorna och mössen från att springa i utrymmen i väggarna där kablar är dragna (och som så klart är ställen där man inte vill ha skadedjuren).

Detta är en riktigt bra produkt som avskräcker skadedjuren från att ta sig in, eller från att uppehålla sig i våra bostäder och förvaringsutrymmen. Enligt tillverkaren finns det ingen tillvänjningseffekt med denna produkt, något som borgar för att den håller gnagarna borta permanent.

Billigaste alternativet: Pest Protect MR50

Detta är ett bra och billigt alternativ till den lite mer avancerade musskrämmaren som knep vår förstaplats. Jämfört med IP55-varianten så har den modell en lite mer begränsad räckvidd. Enligt tillverkaren så hörs musskrämmarens ljud cirka 50 kvadratmeter runt omkring enheten, något som borde räcka för de flesta användarna. Om man har ett lite större hus så rekommenderar vi dock att man väljer IP55-enheten. Alternativet är väl att man köper flera enheter för att se till att inte någon del av huset är fredad för mössen eller råttorna.

Precis som med den lite dyrare varianten så sänder denna musskrämma (eller råttskrämma om man så önskar) ut ett ultraljud som gör att gnagarna får en näst intill outhärdlig tillvaro. Oljudet gör att de oönskade gästerna söker sig vidare bort från just er bostad. Precis som med övriga enheter i serien så påverkar ljudet inte människor eller husdjur (med undantag av tamgnagare som man inte bör ha i närheten).

Bästa batteridrivna alternativet: Silverline Pest Protect MR50 Battery

Det finns utrymmen såsom förråd, husvagnar och sommarstugor som inte alltid har tillgång till el. Självklart vill man även kunna hålla dessa utrymmen fria från möss och råttor. Som tur är finns nu en batteridriven variant av Silverlines populära musskrämma. Precis som sina föregångare använder denna lilla musskrämma sig av ljud som bara gnagarna kan höra för att kraftigt störa dem. Ljuden gör att mössen och råttorna får det svårt att kommunicera och vistas i närheten av enheten, något som driver dem från området.

Eftersom denna enhet är batteridriven så är den något mindre räckvidd än de mer kraftfulla nätanslutna skrämmorna som också finns på marknaden. Med sin räckvidd på 50 kvadratmeter är denna batteridrivna musskrämma mer än tillräcklig för att hålla mössen borta från mindre utrymmen såsom husvagn eller förvaringsförråd med mera. Den går även utmärkt att lämna i sommarstugan när man åker därifrån. Enheten drivs av tre stycken LR20-batterier.

Kan mössen vänja sig vid musskrämman?

När man använder sig av olika produkter för att skrämma skadedjur (jämför till exempel med en fågelskrämma) finns det alltid risk att en viss tillvänjning sker över tid. När fåglarna till exempelvis varit i närheten av fågelskrämman utan att några negativa konsekvenser inträffat så kan effekten minska. Det finns helt enkelt alltid en risk att några modiga individer trotsar sin rädsla och uppehåller sig kring fågelskrämman trots att detta var motsatsen till vad man ville åstadkomma. Självklart finns denna risk även med musskrämmor som använder sig av ljud att gnagarna vänjer sig vid vissa av ljuden över tid.

Gällande de produkter vi har med i vår artikel så påstår tillverkaren att ingen tillvänjning hos skadedjuren kommer ske med deras produkter. Ultraljuden i dessa skrämmare är så pass starka att det gör omöjliggör för djuren att upprätthålla sig under längre perioder inom utsändningsområdet. Enligt våra erfarenheter verkar detta stämma. Vi har åtminstone inte upplevt att mössen kommit tillbaka efter att vi börjat använda just de produkterna vi skrivit om här på sidan.

Rulla till toppen