Bästa sticksågen: Bäst i test 2022

bästa sticksåg

Sticksågen är ett mycket mångsidigt verktyg som både amatören och proffset kan ha stor nytta av. Tack vare att sticksågen kan användas till så många olika sysslor är det väl värt för alla hemägare att ha en egen sticksåg i verktygsskåpet. Med en sticksåg kan man såga och kapa med stor precision. Att lära sig såga med sticksåg går väldigt snabbt, det är faktiskt ett verktyg som, till skillnad från exempelvis en motorsåg, även fungerar för de med tummen mitt i handen.

De 5 bästa sticksågarna 2022

Vi har granskat och testat ett antal olika sticksågar. Nedan har vi valt ute de bästa alternativen vi hittat. Vi har försökt välja ut sticksågar av lite olika typer och från olika prisklasser så att det ska gå att hitta något för alla i vår topplista. Gemensamt för det sticksågar vi har valt ut är att de håller en hög kvalitet i förhållande till pris. Nedan utvalda sticksågar är alla enkla att använda och smidiga att såga med. De har även god ergonomi, något som är viktigt om man ska såga mycket och länge.

1. Milwaukee M 18 FBJS-0X

 • Bäst i test
 • Kvalitet som håller
 • Anpassad effekt beroende på motstånd
 • Behaglig och stabil upplevelse oavsett motstånd

Milwaukee är en amerikansk tillverkare som gjorts sig kända för sig höga kvalitet på deras verktyg och maskiner. Efter att ha testat denna sticksåg så förstår vi varför deras grejer är så populära. Trots att sågen är liten och smidig så har den en stark motor som gör att man sågar smidigt även när det är lite tuffare utmaningar. Förutom att den starka motor gör att jobben går snabbt så känns det även säkrare med en driftsäker sticksåg som denna som inte stannar vid när den stöter på motstånd. Faktum är att denna maskin själv känner av motståndet och växlar upp därefter! Detta innebär att sticksågen startar lite långsammare för att sedan öka i kraft när den möter på motstånd. Det faktum att sticksågen anpassar effekten gör att man som användare upplever användningen som mer jämn oavsett stort eller litet motstånd i sågningen.

När bladet på denna såg väl blivit utslitet så går bytet mycket smidigt tack vare sågens smarta design. Något vi särskilt gillar med denna modell är att den har strömbrytare på bägge sidor, något som gör att man kan slå på och av maskinen enkelt oavsett vilket handgrepp man har på sågen. Ett plus även för den effektiva damblåsningen som gör att du hela tiden ser ytan framför dig så att du får fina och korrekta snitt.

2. Graphite Sticksåg Energy+ 18V

 • Mest prisvärd
 • Förvånansvärt stark
 • Perfekt för hemmafixaren

Detta är ett riktigt kraftverktyg från Graphite i kompakt format. Vi blev förvånade att priset är så pass lågt med tanke på vad man får för pengarna. Detta är en sticksåg som kan kapa trä i tjocka storlekar med även metall med en tjocklek på upp till 1cm. Tillverkaren av detta verktyg är inte lika välkänt och beprövat som giganter som exempelvis Bosch eller Dewalt. Denna maskin håller dock vad vi kan bedöma en god kvalitet och den bör kunna vara med dig under många år bara man sköter om den. Modellen går att köpa både med och utan batterier och laddare beroende på om man har dessa sedan tidigare eller inte.

Denna såg har tre olika valbara sågningslägen beroende på hur utmanande materialet man sågar i är. Underhåll och bladbyte går enkelt och smidigt även för nybörjaren. Något vi gillar med denna maskin är att hela handtaget är klätt med antihalkmaterial. Detta gör att man kan välja var man sätter händerna. Tack vare bra grepp blir det lättare att såga med precision.

Detta är enligt oss den mest prisvärda sticksågen i vårt test. Detta kanske inte är verktyget för proffset som sågar varje dag, men för hemmafixaren erbjuder den allt man kan önska sig.

3. DEWALT DCS334N

 • Pålitlig sticksåg från välkända tillverkaren
 • Senaste tekniken
 • Passar med alla sågblad

Detta är en högklassig sticksåg med den senaste tekniken som underlättar arbetet både för proffset och amatören. Maskinen är utrustad med en intelligent strömbrytare som kan reglera hastigheten beroende på motståndet i materialet man sågar i. Detta gör att man kan göra snitt med stor precision och säkerhet.

Detta är en sticksåg av hög kvalitet där tillverkare tänkt på det mesta. Maskinen är utrustad med en verktygsfri sågfot med antirepsko som kan justeras i 45 grader åt båda hållen. Fästet för själva sågbladet är universellt och klickas snabbt på vilket sågblad som helst. Denna sticksåg har även inbyggd LED-belysning samt dammblås som håller sikten fri. DEWALT DCS334N:s enda svaghet är att att den kostar lite mer än några av de andra alternativen vi testat.

4. Sticksåg Makita 4351FCTJ 720 W

 • Bäst handtag
 • Stabil och lättstyrd
 • Bra LED-belysning

Detta är en slimmad och till ytan rätt så anspråkslös sticksåg på 720 W. Under ytan döljer sig dock en stark motor och en mängd andra finesser som gör att du kan såga mycket och länge utan problem. Varvtalet på motorn regleras beroende på vilket material man arbetar med. Detta gör att man får en jämn och friktionsfri drift nästan oavsett vilket material man sågar i.

Något vi gillar med denna maskin är att den har ett bra LED-ljus som lyser upp så att man kan såga med precision. Man har nytta av belysningen oavsett tid på dagen eller övrig belysning. Denna sticksåg har ett stort gummibeklätt handtag man kan hålla i. Tack vare det rejäla handtaget känns denna maskin som den mest stabila att hålla i av de vi testat. Det stabila handgreppet gör att man känner sig säker och att man får bra kontroll i styrningen.

5. Verto Nätdriven Sticksåg 400W

 • Bra och billig
 • Mycket såg för pengarna
 • Bästa budgetvalet

Detta är det bästa alternativet för den som vill ha en riktigt billig men ändå funktionell sticksåg. Detta är en stark sticksåg som klarar av att såga i trä, plast och metall av tunnare slaget. Bottenplattan på sågen kan ställes i vinkel i upp till 45 grader åt båda hållen, något som gör att man kan såga banor precis så som man vill ha dem.

Sticksågen från Verto har ett stort och greppvänligt handtag. Det är inte det mest ergonomiska handtaget vi testat men det duger gott till korta eller medellånga arbetspass. Vertos sticksåg går på direktel för att undvika dyra batterier och därmed hålla priset nere. Denna sticksåg känns lite plastig om man jämför den med våra andra alternativ på listan. För produktens låga pris så kan man dock inte förvänta sig mer än allt det Verto erbjuder i och med denna produkt.

Hur avgjorde vi vilka sticksågar som är bäst i test?

Det första vi gjorde när vi förberedde oss för denna artikel var att göra efterforskningar för att avgöra vilka sticksågar vi skulle testa. Eftersom vi varken hade tid eller budget för att testa ens en bråkdel av alla sticksågar som finns på marknaden var vi tvungna att göra ett urval. Vi har därför fokuserat på att testa de sticksågar som fått höga betyg i andra tester och recensioner vi kommit över. Vi har även tittat närmare på de sticksågar som fått best betyg och omdöme i diverse butiker online.

När vi valt ut de mest intressanta produkterna påbörjades testandet. Vi har testsågat i olika material som trä, metall och plast. Vi har även undersökt sticksågarnas manövreringsförmåga i att såga med hög precision. Resultatet av våra efterforskningar ser du i vår topplista ovan. I vår lista har vi valt ut de fem sticksågar som vi gillade allra bäst. Eftersom priset varit en viktig faktor för oss så har vi försökt välja ut de produkter vi tycker erbjuder mest för pengarna. Därför ser du även budgetmodeller i vårt topplista. De billigare sticksågarna är nödvändigtvis inte de allra bästa, men de ger enligt oss mer valuta för pengarna än exempelvis lite bättre sticksågar som kostar mycket mer.

Rulla till toppen