Bästa ogräsbrännaren: Bäst i test 2024

Som husägare vill man ju såklart har det prydligt omkring huset och i trädgården. Att rensa ogräs för hand kan vara en rätt så tråkig men även slitsam uppgift. Som tur är finns det hjälp att tillgå. Med hjälp av en ogräsbrännare tar man snabbt och smidigt kål på ogräset. En ogräsbrännare är också skonsam för kroppen eftersom man slipper det mekaniska arbetet med att dra upp ogräset. Ännu en fördel med ogräsbrännaren är att man kan tå kål på ogräset i en stående position istället för att behöva krypa på knäna för att göra jobbet.

De bästa ogräsbrännarna 2024

Vi har granskat en mängd olika ogräsbrännare. Nedan har vi valt ut och recenserat de två produkter vi gillar allra bäst just nu. Fördelarna med dessa produkter är att de är eldrivna, säkra och billiga i drift. En bra ogräsbrännare ska självklart vara smidig att använda och den ska döda ogräset på bara någon sekund. En bra ogräsbrännare ska också hålla en hög kvalitet så att den kommer kunna användas säsong efter säsong utan att den krånglar eller tappar sin förmåga att snabbt bränna sönder ogräset.

1. Hozelock Green Power XL

Detta är den bästa elektriska ogräsbrännaren vi har testat. Det finns billigare märken på marknaden, men om man är beredd att betala lite extra för att få en riktigt kraftfull och effektiv ogräsbrännare, så är detta det bästa val man kan göra. Denna maskin har ett jämförelsevis stort sköldområde där den förvandlar ogräset till aska på bråkdelen av en sekund. Hozelock Green Power XL har en mycket kraftfull motor på 2000 W som gör att hela sköldområdet uppnår en temperatur på kring 600 grader. Tack vare den höga hettan och det lite större fokusområdet så möjliggör denna maskin en snabbare ogräsrensning än någon annan brännare vi testat.

Detta är en kvalitetsprodukt i premiumklassen som gör arbetet att ta död på ogräset lekande lätt. Värmeelementet i denna produkt är tillverkat av tåligt keramiskt material. Tack vare att man valt ett keramiskt värmeelement kan förvänta sig att denna ogräsbrännare kommer ha en längre livslängd än de billigare apparaterna på marknaden. Denna produkt har även en kylfunktion som effektivt ser till att ogräsbrännaren inte överhettas, något som gör att man kan fortsätta jobba utan att vara rädd för överhettning.

2. Hecht Ogräsbrännare 2000 W

Hecht är en tillverkare av verktyg och trädgårdsprodukter som blivit allt mer populär runt om i Europa på senare år. När vi testat denna ogräsbrännare kan vi förstå företagets framgångar. Detta är en billig ogräsbrännare som trots sitt låga pris fungerar minst lika bra som många av de betydligt dyrare märkena på marknaden. Denna brännare har en reglerbar temperatur på mellan 80 och hela 650 grader. Om man höjer upp på de lite högre temperaturerna så finns det inget ogräs som har en suck av en chans att överleva denna behandling! Detta är en bra och pålitlig produkt med ett luftflöde på hela 500 l/min. En fördel med denna ogräsbrännare är att den även går att använda som varmluftspistol.

3. Elektrisk Ogräsbrännare Och Värmepistol Hortus

Detta är en smidig och effektiv liten ogräsbrännare från Hortus. Detta verktyg är både billigt i drift och extremt vänligt för miljön eftersom de inte använder sig av några kemikalier eller gas. Denna ogräsbrännare drivs av el och går bra att ansluta till ett helt vanligt eluttag. När man tar bort ogräs med detta verktyg så kanske det inte ser fullt lika spektakulärt ut som när man bränner med kraftfulla gasbrännare. Faktum är dock att detta är ett effektivt verktyg som gör ett riktigt bra jobb. Hortus Elektrisk Ogräsbrännare Och Värmepistol värmer upp ogräset så pass mycket att dess celler exploderar. Inom några dagar efter uppvärmningen är ogräset helt hoptorkat och dött. Tack vare att metoden med denna ogräsbrännare är skonsammare så minskar man risken för att det skulle börja brinna betydligt jämfört med om man går runt med en gasolbrännare.

En stor fördel med detta verktyg är att det även går att använda till andra ändamål än att just ta bort ogräs. Dess brännare kan användas för att få bort saker som är svåra att få bort, exempelvis gammal färg. Genom att använda brännaren istället för starka kemikalier så sparar man både på miljön och plånboken. Detta verktyg fungerar även utmärkt för att tända kol och briketter. En väldigt bra och prisvärd produkt vars teknik är både smidigast och bäst för miljön!

Eldriven eller gasol?

Det finns gott om både eldrivna och gasoldrivna ogräsbrännare på marknaden idag. Båda varianter har helt klart sina för- respektive nackdelar.

Gasol

Faktum är att det finns brännare som drivs av gasol men även av gas. Gasol är idag vanligast och det är det alternativ vi skulle rekommendera då det blir smidigast på flera olika sätt. Gasol är ett effektivt sätt att bränna bort ogräs på. Hettan gör att ogräset inte har en chans att överleva, var bara försiktig så att du inte skadar kringväxande växter. Nackdelen med gasolen är att det är ett bränsle som kostar pengar. En annan nackdel är miljöaspekten, självklart är det inte fördelaktigt för miljön att förbränna gasolen. Att köpa stora gasoltuber kan också vara rätt så tungt och ansträngande.

El

En eldriven ogräsbrännare använder sig av varmluft istället för för en öppen låga. Den synliga effekten kan därför vara något mindre i början jämfört med en gasolbrännare. Faktum är dock att en elbrännare oftast dödar ogräset lika effektivt, bara man håller brännaren över ogräset på rätt sätt. Även om ogräset inte brinner upp på studs så tar det inte lång tid innan det vissnar och torkar bort efter behandlingen. En fördel med en ogräsbrännare med el är därför att det inte blir samma brandrisk som med gasol. En annan fördel är att driftskostnaden blir mycket låg då elen är betydligt billigare drivmedel än gasol. Nackdelen med denna typ av ogräsbrännare är att man tyvärr måste handskas med strömsladden.

Tips för att använda en ogräsbrännare

ogräs maskros

Innan du börjar att ge dig på ogräset, låt ogräsbrännaren får lite tid på sig att värma upp sig så att den sedan gör jobbet på det sätt som är tänkt. Cirka 20 sekunder bör räcka. Ett misstag många gör att att man sätter ogräsbrännaren allt för nära ogräset och sedan totalt bränner bort det och nästan sätter i eld på marken på köpet. Detta är helt onödigt och väldigt ineffektivt. Det räcker att man helt enkelt håller flamman cirka 5-10 cm ifrån ogräset endast i någon sekund för att omöjliggöra att det kommer kunna leva vidare. Värmechocken gör nämligen att ogräset dör helt och hållet, ända ner i roten så att det inte kan återhämta sig igen.

Trots att en ogräsbrännare ofta är ett väldigt effektivt sätt att ta död på envist ogräs på så måste man alltid vara beredd på att gå med brännaren i flera omgångar under en säsong. Ogräs kan nämligen självså sig självt och nya plantor kan dyka upp undan för undan.

Viktigt att tänka på när man använder ogräsbrännaren är att man måste hålla sig undan från brännbart material som lätt tar eld.

Tänk på brandsäkerheten

Att folk är oförsiktiga med sin ogräsbrännare är inte ovanligt. I brandstatistiken kan man se att flera bränder årligen startar på grund av att någon hanterat sin ogräsbrännare oförsiktigt. När förhållandena är mer förrädiska bör man självfallet vara extra försiktig. Om det är blåsigt ute så bör man vara uppmärksam på att en eld lätt kan sprida sig med stor hastighet. Man bör så klart också vara ytterst försiktig med att bränna ogräs om det är väldigt torrt i omgivande vegetation.

En ansvarsfull ogräsbrännare ser också till att man har en plan B om det skulle ta sig. Detta kan innebära att man har tillgång till vatten eller vattenslang på kort varsel så att man kan agera direkt om elden skulle sprida sig. En stor brandfilt är också en försiktighetsåtgärd man kan ha med sig. Om man bränner ogräset väldigt nära sitt hus så får man även vara uppmärksam på att material i eller kring huset lätt kan fatta eld.

Rulla till toppen