Bästa Attefallshuset: Bäst i test 2021

Sedan 2014 har vi i Sverige kunnat bygga ett så kallat Attefallshus på vår tomt. Tack vare generösa regler så kan vi svenskar nu, utan bygglov, bygga en komplementbyggnad på tomter där vi redan har ett bostadshus. Faktum är att vi kan bygga flera Attefallshus så länge de inte tillsammans överstiger en yta på 30 kvadratmeter. Attefallshuset kan ge ett ökat välbefinnande tack vare att man kan möjliggöra för vänner och familj att besöka och utnyttja bygget som gästhus. Attefallshuset kan även erbjuda förvaringsmöjligheter för den trångbodde eller varför inte användas helt eller delvis som garage.

De 4 bästa Attefallshusen 2021

Vi har granskat ett större antal Attefallhus som finns att köpa på marknaden idag. Nedan har vi valt ut de fyra objekten som vi tycker allra bäst om just nu. Vi har valt ut stugor i lite olika storlekar samt prisklasser så att det ska gå att hitta något för varje målgrupp. Husen skiljer sig en hel del åt både i design men även rent praktiska upplägg. Samtliga av stugorna har dock det gemensamt att de är relativt robusta och tåliga samt att de erbjuder en bra kvalitet i förhållande till pris.

1. Stuga Irene 23,9 m²

 • Stort och stabilt
 • Fantastiskt fina dubbeldörrar som öppnar upp mot omvärlden
 • Prisvärt

Detta är en fin knuttimrad stuga med 44 cm tjocka väggar. Stugan är gjord av nordisk gran som är mycket tåligt och väl anpassat till vårt klimat. På detta sätt får man en prisvärd och robust stuga som kommer hålla i bra många år utan allt för mycket arbete. En av de detaljer vi gillar allra mest med denna modell är de stora fina dubbeldörrarna som är täckta med fönster. I stängt läge släpper dörrarna in mycket dagsljus och i öppet läge blir det som att man öppnar upp hela huset och gränsen mellan inne och ute suddas ut.

Detta hus levereras i delar och behöver monteras på plats. Eftersom Attefallshuset knuttimras så är det enligt tillverkaren enkelt att bygga även för de som inte har tidigare bygg-erfarenhet. Detta är så klart en stor fördel som gör köpet enkelt och håller kostnaderna nere. Stommen på detta hus är rejäl med impregnerade grundbjälkar.

2. Attefallshus Farsund C 19 m²

 • Tvådelat tak som öppnar upp för smarta lösningar
 • Fantastiskt ljusinsläpp från de många fönsterna
 • Hög kvalitet

Detta är ett av de mest intressanta Attefallshusen vi hittat på marknaden. Det som särskilt väckte vårt intresse var den snygga och praktiska designen med tvådelat tak. Tack vare det tvådelade taket har man normal takhöjd i en sektion av stugan och förhöjd takhöjd i den andra. I den förhöjda delen av stugan finns massor med möjligheter för förvaring och eller sovplatser för den som tänker till lite grann.

Eftersom detta Attefallshus har dubbla rader med fönster så blir ljusinsläppet massivt, något som gör det väldigt trevligt att vistas i stugan. Stugan har en välkomnande framsida med två stora sidofönster som går från golv till tak. Eftersom även dubbeldörrarna till största del består av glas så öppnar de upp mot omgivande miljö även om de är stängda. Detta är ett fint och kvalitativt Attefallshus av nordisk gran som varmt kan rekommenderas.

3. Nordic Ly 13,6 m²

 • Snygg design
 • Mycket tålig mot väder och vind
 • Man väljer själv var dörr och fönster ska sitta

Detta är en enkel men snyggt designad stuga som passar bra som exempelvis gästhus, båthus, gym eller hemmakontor. Eftersom man själv sätter ihop denna stuga kan man själv vara med och bestämma vad dörr och fönster ska sitta. Perfekt för dig som gillar att anpassa ditt boende precis så som du vill ha det.

Denna stuga är särskilt optimerad för att hålla vind och fukt borta. Tack vare produktens beskaffenhet är den väl lämpad att ställa på ställen som utsätts för lite tuffare väderförhållanden. Detta är ett bra val för dig som behöver en riktigt tålig stuga som är anpassningsbar efter dina behov.

4. Attefallshus Stefanie 16 m²

 • Liten smidig stuga
 • Enkel montering
 • Bra disposition

Detta är ett lite mindre Attefallshus på 16 kvadrat. Tack vare bra disposition känns utrymmet faktiskt större än så. Vi gillar särskilt de stora dörrarna som går att öppna upp från båda hållen. Perfekt för att bygga en liten uteplats utanför. Denna stuga har en knuttimrad design som gör stugan enkel att montera även för den mer oerfarne. Allt som behövs för montering är inkluderat i köpet. Denna stuga bör man dock måla eller behandla med olja för att ge den möjlighet att hålla över tid. Själva underhållet tar så klart en del tid, men i gengäld får man en kvalitativ liten stuga till ett rejält pressat pris.

Mer om Attefallshuset

Man får ha flera Attefallshus på tomten, deras gemensamt summerade storlek får dock endast uppgå till maximalt 30 kvadratmeter. Högsta höjd, från marken till taknocken är 4 meter. Ett Attefallshus får endast uppföras om man redan har ett bostadshus på tomten. Tanken är att Attefallshuset ska kunna användas exempelvis som gäststuga, förråd eller för andra aktiviteter som kräver inomhusutrymme.

Huset får inte byggas närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Undantag från avståndsbestämmelserna kan dock göras om grannarna ger sitt tillstånd. Mer om bestämmelser kring Attefallshus kan du läsa hos Boverket.

Hur valde vi stugorna till vår bäst i test lista?

Vi har gått igenom och granskat specifikationerna för en mängd olika Attefallshus som finns på marknaden idag. Vi har inte själva testbyggt några av husen på vår lista men vi har gått igenom deras innehåll och jämfört noggrant jämfört både kvalitetsmässigt och prismässigt med ett stort antal produkter på marknaden. Vi har även besökt visningshus för att få en bra bild av vad man kan förvänta sig av ett Attefallshus i respektive prisklass. Vi känner oss mycket trygga med att rekommendera de utvalda produkterna då de håller hög klass i förhållande till deras respektive prislappar.

Rulla till toppen