Bästa multimaskinen/multiverktyget: Bäst i test 2024

Multimaskin utomhus

En multimaskin eller ett multiverktyg bör vara något av det första man skaffar sig om man har egen bostad. En multimaskin kan man oftast kapa rör, göra hål med precision och skära i kakel med mera. Det finns idag en mängd olika typer av multimaskiner och multiverktyg, man bör därför ta sig en rejäl funderare vilka uppgifter man vill kunna utföra innan man gör sitt val.

De 5 bästa multimaskinerna 2024

Nedan har vi valt ut de multiverktyg och multimaskiner som vi tycker är allra intressantast just nu. Vi har försökt att välja ut produkter i olika prisklasser så att det ska finnas något för de flesta. Funktionaliteten skiljer sig något åt från modell till modell så läs gärna vidare för att se vilket verktyg som passar dig bäst. Samtliga av våra utvalda modeller håller alla en hög kvalitet och är smidiga att hantera. De förtjänar alla sin bäst i test utmärkelse inom deras respektive prissegment.

1. MILWAUKEE M18 FMT-0X

Detta är en riktigt fullträff till multimaskin som vi verkligen kan rekommendera. Som alltid står amerkanska tillverkaren Milwaukee för en kvalitet som ofta är överlägsen många av konkurrenterna. Detta är ett proffsigt verktyg som är byggt för att hålla. Maskinen har en stark kolborstfri motor på 18V. Hastigheten är justerbar så att man kan anpassa takten efter det material man jobbar med för tillfället. ‘

Denna produkt har fått höga betyg av användarna, det är inte direkt svårt att förstå orsaken till detta. Multimaskinen är oerhört smidig och lättjobbad, nästan oavsett vad man ska använda den till. Tack vare att motorn är stark så går jobbet smidigt även när man tar sig an hårdare material. Handtaget är mycket bekvämt att hålla i. Att denna produkt har en av marknadens bästa teknologier för att eliminera skakningar gör inte upplevelsen mindre angenäm.

Vi gillar skarpt att tillverkaren inkluderar en adapter som gör att man kan sätta i sågblad från de allra flesta tillverkare. Denna produkt har inbyggd LED-belysning som gör det lätt att jobba med precision.

2. Multiverktyg Bosch AdvancedMulti

Om du har ett behov av ett alroundverktyg som klarar många av de uppgifter man kan behöva göra som husägare så kan vi rekommendera att du tar en titt på Multiverktyg Bosch AdvancedMulti. Vi har faktiskt sällan varit missnöjda med något maskin från Bosch över huvud taget. Så icke heller i detta fall. Som vanligt står Bosch för en svårslagen kvalitetskänsla. Detta är en maskin som går mycket jämt, nästan oavsett vilken belastning man utsätter den för. Tack vare att motorn går starkt och stabilt i alla lägen så är det n fröjd att arbeta med denna maskin.

Multiverktyg Bosch AdvancedMulti har ett antivibrationshandtag som i princip tar bort alla vibrationer. Tack vare att verktyget går så jämt och stabilt så kan man hålla i det mycket länge utan att blir trött. Maskinen kan anslutas direkt till dammsugaren så att man slipper dam, både i luften och på golvet.

3. Hecht Multimaskin 300W

Detta är ett bra alternativ om du söker en riktigt billig men ändå bra multimaskin. Detta är en maskin med många praktiska funktioner i en. Hecht Multimaskin 300W kan kapa, skära, ta bort färg, slipa och fräsa. I vissa av fallen kan du behöva köpa till tillbehör för att få bästa möjliga resultat. Att byta ut de olika tillbehören går oerhört snabbt och smidigt. Alla tillbehör och även maskinen kan förvaras i den låda man får med vid köpet.

Med Hecht Multimaskin 300W kan man exempelvis kapa kakelplattor, ta bort kakelfogen, såga rör eller andra hårda material. Man kan även utföra instickssågning med stor precision. Maskinen drivs helt elektriskt och har en stark motor som klarar det mesta. Detta är inte den bästa maskinen på marknaden men den är oerhört prisvärd om man ser till allt den kan göra i förhållandet till sitt jämförelsevis billiga pris. Produkten kommer med 2 års garanti från tillverkaren.

4. DEWALT DCS355NT

Detta är ytterligare ett kompetent verktyg med kolborstfri motor på 18 V. Detta verktyg är designat för proffsen, men går lika bra att köpa för hemmafixaren som vill ha det allra bästa. Motorn är mycket stark och hastigheten går att variera upp till hela 20000 varv/min. Med denna motor är det inga som helst problem att exempelvis ta sig igenom metall, plast, gips, trä eller PVC.

Denna produkt är ett bra val om man värderar snabbhet och smidighet högt. Man kan nämligen snabbt byta tillbehör utan att använda något verktyg. Med maskinen följer diverse sågblad, slipplatta, förvaringslåda och en mängd olika slippapper. Detta gör att man kan sätta igång att jobba så fort man får hem sitt multiverktyg.

5. MAKITA DTM51ZJX1 multiverktyg

Detta är ytterligare ett prisvärt alternativ för dig som söker ett multiverktyg som kommer att hålla i längden. Makita placerar sig här i mellanprissegmentet med en produkt som håller nästan lika hög standard som verktyg som är bra många hundralappar dyrare i konkurrenternas sortimentutbud.

Denna maskin är sladdlös och har en pigg motor på 18V. Hastigheten går att variera helt manuellt beroende på vilken uppgift man tar sig an. Vi gillar särskilt handtaget på denna modell. Den nästan heltäckande beläggningen av gummi gör att maskinen ligger bekvämt i handen även om man jobbar länge. Gummihandtaget gör också att man får ett säkert och fast grepp om verktyget i alla lägen.

En detalj som vi gillar skarpt med just denna produkt är att den startar så mjukt. Tack vare att motorn inte river igång med full styrka direkt gör att man inte får några otrevliga konsekvenser i arbetet. När bladet är slitet kan man byta det snabbt och smidigt, utan några verktyg!

Om vår lista

Att välja ut vilka multimaskiner som är bäst i test är en gedigen uppgift. Eftersom vi inte har haft möjlighet att testa alla maskiner som finns på marknaden så har vi fått läsa mängder av tester och recensioner i tidningar och på nätet. Genom att läsa tester från pålitliga aktörer såsom Råd och Rön så har vi fått en mycket bra bild av vilka tillverkare som har de produkter som presterar allra bäst när det testas noggrant.

När vi tagit fram de mest lämpliga kandidaterna har vi gjort ett jämförelsearbete för att välja ut de bästa maskinerna till vår topplista. Vi har jämfört de olika modellerna med varandra för att se vilja som erbjuder bäst funktionalitet, pris, kvalitet och så vidare. Resultatet blev vår topplista där vi listar de fem multiverktyg som vi tycker är allra bäst just nu.

Underhåll och säkerhet

Även om ett multiverktyg verkligen är ett verktyg för alla så ska man inte underskatta säkerhetsaspekten. Även om denna maskin kan tyckas vara liten till storleken så kan den göra en hel del skada om man inte använder den på ett korrekt sätt. Läs därför noga anvisningarna från tillverkaren innan du börjar använda din maskin. Självklart är detta ett verktyg för vuxna, så låt inte dina barn använda din multimaskin.

När maskinen inte används är det viktigt att den är urkopplad från eluttaget, och helst ska eventuellt batteri vara borttaget. När man väl använder sin maskin rekommenderar vi att man använder skyddsglasögon för att skydda ögonen och hörselskydd för att skydda hörseln mot höga ljud.

För att hålla sin utrustning både säker och effektiv över tid så gäller det att man inte slarvar med underhållet. Dagens maskiner behöver lyckligtvis inga expertkunskaper för att hållas i toppform. Däremot är det viktigt att man håller sin maskin ren för att den ska fortsätta vara i god kondition. Torka därför alltid av multimaskinen efter användning. Det är alltid bra att blåsa bort damm och sågspån från maskinens komponenter när man använt den.

Rulla till toppen