Bästa grässaxen: Bäst i test 2022

grässax

En grässax är ett mycket bra verktyg för oss alla som njuter av att ha en vacker trädgård. Det finns ställen i trädgården där grästrimmern inte riktigt kommer åt. Det finns även känsliga ställen där man helt enkelt inte kan använda sig av en vanliga gräsklippare, då risken att skada exempelvis blommor eller buskar är för stor. För att klippa gräskanter på ett precist och effektivt sätt så behövs grässaxen. En grässax kan idag se ut på många olika sätt och den kan vara batteridriven såväl som handdriven.

De 5 bästa grässaxarna 2022

Vi har testat en mängd olika grässaxar. Nedan har vi valt ut de fem grässaxar vi tycker allra bäst om just nu. Vi har valt ut lite olika typer av produkter, de olika lösningarna har sina respektive fördelar och nackdelar. Vilket verktyg som är rätt för just dig beror på på vad du har för preferenser samt hur behoven i trädgården ser ut. Läs gärna mer om respektive produkt innan du gör ditt val.

1. Gardena ClassicCut Li Set

 • Bäst i test
 • Teleskopskaft för bekväm arbetsställning
 • Hjul som gör arbetet smidigt och resultatet perfekt
 • Batteri och laddare ingår

Detta är grässaxarnas grässax, bättre verktyg för att snygga till gräsmattan med är svårt att hitta. Som alltid gör Gardena trädgårdsprodukter av högsta kvalitet. Detta är ett verktyg som aldrig sviker. Gardena ClassicCut Li Set har en stark motor som fortsätter att tugga på, nästan oavsett vad man utsätter den för. Tack vare att detta verktyg kommer med ett teleskopskaft så kan man gå runt och jobba helt upprätt, mycket bekvämt och skonsamt för kroppen helt enkelt. Eftersom verktyget även har hjul så rullar det smidigt över ytorna man vill klippa. På detta sätt får man hela tiden en jämn och rak klippning.

Denna grässax drivs av ett litiumjonbatteri, både batteri och laddare kommer med vid köpet. Batteriet räcker självklart inte hur länge som helst och har man en stor gräsmatta så kan man bli tvungen att vänta på en ny laddning innan man kan göra klart jobbet. Knivarna är på denna sax är mycket vassa, så därför är det bra att man får med ett knivskydd. Om knivarna skulle bli slöa med tiden så är de lätta att klicka av och byta ut.

2. Grässax Fiskars GS42

 • Handdriven grässax bäst i test
 • Smart design som gör att bladen aldrig fastnar!
 • Bästa ergonomin

Detta är en genialt designad grässax från kända och pålitliga tillverkaren Fiskars. En irriterande sak med många grässaxar där ute är att bladen lätt fastnar då och då. Detta avbryter självklart kontinuiteten i arbetet och är dessutom väldigt irriterande. Vi är därför glada att fiskars gjort något åt problemet. Genom en lösning som de kallar servo-system så tycks bladen i stort sett aldrig fastna, hur mycket gräs man än klipper i ett och samma klipp-tag. Tack vare att bladen hela tiden vecklar ut sig igen så får man en kontinuerlig oavbruten klippning, något som gör att arbetet känns effektivt såväl som tillfredställande.

Något vi gillar med denna produkt är att man kan ställa in klippvinkeln så som passar bäst för stunden. Vinkeln går nämligen att justera i hela 360 grader. En annan höjdpunkt med denna eminenta grässax är att den är väldigt skön att hålla i. Den skaver inte så som andra grässaxar kan göra om man klipper mycket.

3. Batteridriven Grässax WOLF-Garten LI-ION Power 100

 • Mycket prisvärd
 • Lång batteritid
 • Vridbart klipphuvud

Detta är en mycket prissvärd batteridriven grässax som är nästan lika bra som de betydligt mycket dyrare modellerna på marknaden. Något vi gillar starkt med denna grässax är att huvudet kan vridas i upp till 180 grader. Genom att vinkla klipphuvudet så kan man klippa gräset i alla vinklar, något som underlättar arbetet och som ger ett perfekt slutresultat.

Denna grässax går på hjul, något som gör att man kan rulla fram saxen. Genom att rulla saxen när man klipper så får man ett jämt resultat över hela ytan. Om man vill så kan man även köpa till ett teleskopskaft som gör att man slipper böja sig när man klipper.

Detta är en bra prissatt produkt med en relativt lång batteritid. Batteriet som medföljer tar relativt lång tid på sig att ladda, upp till 6 timmar. I gengäld får man dock vid full laddning ett batteri som räcker mycket länge, faktiskt upp till hela 100 minuter. Detta gör att en enda laddning oftast räcker till finliret, även i det större trädgårdarna.

4. BAHCO P75 kantsax

 • Robust kantsax
 • Bra vinkel på bladen, kommer åt där andra verktyg misslyckas
 • Bra arbetshöjd

Detta är en robust kantklippningssax med härdade blad av stål. Tack vare de långa bladen kan man gå upprätt och klippa, något som är att föredra, särskilt om man har mycket gräs att snygga till. Tack vare vinkeln på bladen så kommer man åt att klippa på även svåråtkomliga ställen med minsta möjliga ansträngning. Med BAHCO P75 kantsax blir det lätt att hålla snyggt i trädgården. Med denna kantsax så kommer man åt på ställen där man ibland annars får ge upp, som exempelvis mellan och kring staketets stolpar.

Handtagen på denna produkt kunde varit lite mjukare att hålla i. Förutom detta har vi inget att klaga på. Detta är en mycket slittålig grässax som kommer kunna vara med dig under lång tid. När man väl börjat använda detta verktyg så förstår man knappt hur man klarat sig utan det tidigare.

5. Verto grässax 34 cm

 • Billig men bra
 • Teflonyta på bladen
 • Bra bekväma handtag

Detta är en riktig budgetsax om man ser till det låga priset. Rent kvalitetsmässigt så ger denna produkt även de lite bättre märkena en match. Söker man därför efter en riktigt billig men ändå bra grässax så behöver man inte tveka över att slå till på denna produkt från Verto.

Bladen på denna grässax är belagda med teflon, något som hjälper en hel del i att hindra skräp och gräs från att ansamlas på bladen och därmed låsa dem. Även handtagen är belagda med en bra yta, i detta fall turligt nog inte teflon utan istället motsatsen. Antihalkytan på handtagen gör dels att det är skönt att hålla i grässaxen och dels att användandet blir effektivt och säkert då risken att man skulle slinta är minimal. Något vi gillar med denna sax är även att huvudet är vridbart i 360 grader. Genom att vrida på bladen så kan man alltid vara säker på att man kommer åt att klippa på bästa sätt.

Om vår topplista

Vi har testat en mängd olika verktyg för att hålla gräsmattan och trädgården snygg och prydlig. Ovan har vi valt ut de grässaxar vi gillar allra bäst just nu, följt av en kort recension av varje produkt. Vår lista är självklart baserade på vår subjektiva bedömning. Vi har dock försökt att bedöma produkterna enligt ett antal kriterier som ska vara så rättvisa som möjligt. För oss har det varit viktigt att grässaxarna ska kännas kvalitativa och slittåliga. Vi vill kunna använda produkterna under många år utan att de tappar i funktion. En viktig faktor är även att grässaxen, och alla andra trädgårdsverktyg för den delen, ska vara effektiva och enkla att använda. Man vill ju inte spendera mer tid än nödvändigt med att göra trädgårdsarbetet. Ytterligare en viktig faktor i vår bedömning har varit priset. Vi har därför premierat produkter som vi tycker ger mycket för pengarna.

När du väl har trimmat din trädgård till perfektion får du inte glömma vikten av att ha den bästa trädgårdsbelysningen för att visa upp trädgården från sin bästa sida, även när mörkret har fallit.

Rulla till toppen