Bästa fågelmataren/fågelbordet: Bäst i test 2022

När vintern kommer så är fåglarna tacksamma för all hjälp de kan få för att överleva den bistra tiden. Att mata fåglar är också något som gläder många av oss. Genom att sätta upp fågelbord och fågelmatare i trädgården så kan man från hemmets varma rum betrakta de små fåglarna flyga runt och äta i trädgården.

De 5 bästa fågelmatarna 2022

Vi har granskat ett antal olika fågelmatare och fågelbord. Nedan recenserar vi de fem produkterna vi gillade allra bäst. En bra fågelmatare ska vara enkel att rengöra och fylla på. Den ska självklart även vara smidig och säker för fåglarna att använda. Ett krav bör såklart även vara att det tål väder och vind och kan användas många säsonger utan att bli slitet. Samtliga av våra utvalda produkter håller en hög kvalitet och är prisvärda val.

1. Gardena ClickUp!

 • Bäst i test
 • Snygg
 • Kan diskas i maskin
 • Enkel att installera och att fylla på

Detta är förmodligen den mest praktiska fågelmataren vi testat. Denna fågelmatare är mycket lätt att installera tack vare sitt ”click up” system. En stor fördel är också att den är lätt att göra ren och enkel att fylla på. Gardena ClickUp! är en fågelmatare som är byggd för att hålla, den är väldigt robust och stabil.

Vi gillar verkligen designen på denna fågelmatare. Det finns exempel på fågelmatare som ser ganska fula ut, vem vill dekorera trädgården med en oattraktiv behållare. Med denna fågelmatare i trädgården behöver man dock inte skämmas. Vi gillar det faktum att behållaren är genomskinlig, detta ser snyggt ut och det är enkelt att hålla kolla på när mataren behöver fyllas på. Denna matare passar till alla tänkbar fågelmat. Materialet är både UV-beständigt och frostsäkert så man kan räkna med att produkten kommer hålla år efter år trots tuffa väderförhållanden. Ett stort plus för att man kan diska behållaren i maskin, detta gör det lätt och smidigt att hålla den ren.

2. Fågelmatare & Fågelbad Blomus FUERA

 • Mest exklusiv
 • Fågelmatare och fågelbad
 • Rostfritt stål och bokträ

Detta är en riktigt fin designad fågelmatare som ser väldigt exklusiv ut. Om du vill ha en bra produkt som samtidigt ser väldigt dekorativ ut i trädgården så är detta ett utmärkt val. Denna fågelmatare är även utmärkt att ge bort som present tack vare dess fina utseende. Bästa av allt är att du kan ha nytta av denna produkt året om. På sommarsäsongen kan man nämligen ta bort överdelen och låta underdelen bli ett fint fågelbad till varma och törstiga fåglar.

Detta är ett stilrent fågelbord av rostfritt stål av hög kvalitet. Till fågelbadet medföljer en fin sittplats för fåglarna av bokträ. Diametern ligger på 25 centimeter. Denna fågelmatare kombinerad med fågelbad har allt. Enda nackdelen med denna produkt är att den är relativt dyr jämfört med andra fågelmatare. Vi tycker dock att den är värd sitt pris med tanke på att man får exklusiv produkt som sticker ut från mängden.

3. Nelson garden xl frö

 • Enkel men fin
 • Hängande modell
 • Hela 6 st sittplatser
 • Rymmer 3 liter

Detta är en fin hängande fågelmatare av klassisk design. Det vi gillar med denna produkt är att den är enkel men samtidigt har fina detaljer som ger en hemtrevlig känsla även ute på gården. Denna fågelmatare är perfekt om du har många hungriga fåglar där ute. Fågelmataren har hela sex fina små sittplatser med tillhörande foderuttag.

Detta är en ganska så stor fågelmatare som rymmer hela 3 liter fågelfrön. Eftersom behållaren är rymlig så behöver man inte fylla på den ständigt, även om fåglarna är hungriga. För att fylla på lyfter man på taket, sen är det bara att hälla i fröna, så smidigt det kan bli helt enkelt.

4. Fågelhus Cinas Teak ink. Stativ

 • Fint fågelbord av teak
 • Naturligt obehandlat trä
 • Öppen design för större och mindre typ av fågelmat

Detta är ett fint fågelbord av teak som gör sig bra på vilken gårdsplan som helts. Detta är ett mer öppet fågelbord med tak där man kan lägga valfri fågelmat. Det går exempelvis bra att lämna äpplen eller från för fåglarna att ta av. Eftersom designen är öppen så kan kan det även hända att man får besök av exempelvis ekorrar. Detta är ett robust fågelbord som kommer stå stadigt i bra många år oavsett väderlek. Vi vill dock höja ett varningens finger för att trät kan förändras färgmässigt om man inte oljar och underhåller det. Personligen har vi dock inget emot att trät åldras naturligt av vätan.

5. Fågelmatare nelson garden protect frö svart 29 cm

 • Enkel men bra
 • Håller stora fåglar borta
 • Smidig påfyllning
 • Lång livslängd

Denna fågelmatare är mycket enkel i sin design men väldigt effektiv på att mata just de mindre fåglarna. Det yttre nätet stänger nämligen ute de stora fåglarna som annars kan ta för sig av småfåglarnas mat. Detta är en hängande fågelmatare som varken är ful eller speciellt vacker, istället har den funktion och hållbarhet i fokus. Eftersom denna produkt är gjord i lackerad metall så kommer den kunna hänga ute år efter år utan att rosta eller tappa i funktion. Den inre behållaren är gjord för fågelfrö och är enkel att fylla på.

Hur valde vi kandidaterna till vår bäst-i-test-topplista?

Vilken som är den bästa fågelmataren beror så klart till stor del på tycke och smak. Vi har i vårt arbete med att göra topplistan haft ambitionen att ta fram fem riktigt bra fågelmatare som ska kunna passa de flesta. En av de viktigaste parametrarna för oss har varit att hitta produkter som håller över tid. Att köpa en ny fågelmatare varje säsong är helt värdelöst och borde inte accepteras av miljöskäl såväl som kostnadsskäl.

Efter att ha granskat de fågelmatare som finns hos de större återförsäljarna valde vi ut ett antal kandidater som skulle testas. Vi har haft fågelmatarna utomhus under en säsong och därför fått god inblick i hur de fungerar, hur lätta de är att använda och underhålla. Vi har även sett till att sortera bort de produkter som verkar slitas av väder och vind allt för snabbt. Resultatet ser du ovan, där har vi valt ut de produkter vi tycker presterade allra bäst. Dessa är produkter som vi varmt kan rekommendera som bra köp.

Är du trött på att de stora fåglarna skrämmer bort småfåglarna? Se vår artikel om Fågelskrämma bäst i test.

Rulla till toppen