Bästa räfsan: Bäst i test 2024

Vissa gillar att ha det helt rent i trädgården och tar fram räfsan så fort löven börjar falla. Andra kanske låter löven ligga kvar över vintern för att sedan räfsa upp det som finns kvar när våren kommer. Det är ingen nödvändighet att avlägsna alla löven från gräsmattan på hösten. Löven kan faktiskt ligga kvar i gräset som ett skyddande och värmande täcke. De löv som hinner förmultna kan också utgöra ny näring till gräsmattan. Källa: SR.

Oavsett om man man låter löven ligga kvar i gräsmattan över vintern eller inte så har man alltid nytta av en bra räfsa. Vissa delar av trädgården vill man alltid hålla fria från löv. När det börjar bli varmt ute vill man förmodligen även räfsa bort löv och annat skräp så att man får en ren och fin trädgård.

De 5 bästa räfsorna 2024

Vi har testat ett antal olika räfsor. Nedan har vi tagit fram de räfsor som vi tycker är bäst i test. Vi har medvetet valt ut räfsor av lite olika typer så att det ska gå att hitta en lämplig modell beroende på behov. Gemensamt för våra utvalda räfsor är att de är slitstarka och tåliga. För oss är det viktigt att köpa ett trädgårdsredskap som tål flitig användning år efter år. Räfsorna vi valt ut är dessutom smidiga att använda. Att spendera en massa extra tid på grund av en dålig räfsa är inte ett alternativ för oss.

1. Gardena Lövräfsa

 • Bäst i test
 • Zinkbelagda klor
 • Effektivitet och hållbarhet i fokus
 • Väldigt skön att använda
 • Extra stor arbetsbredd

Detta är en räfsa som är framtagen med ett enda mål i syfte, nämligen att vara ett så effektivt verktyg som möjligt för att få bort löv, gräsklipp och andra rester från gräsmattan. Man kan säga att Gardena har lyckats med sin uppgift med bravur. Detta är en riktigt testvinnare till räfsa som gör livet lite enklare för oss med trädgård.

Denna räfsa är mycket enkel att hantera och drar snabbt och smidigt med sig merparten av alla löv och annat skräp i ett enda tag. Något vi särskilt gillar är den extra breda arbetsbredden på hela 50 cm. Tack vare att räfsan är så pass bred så blir man klar på färre antal tag, något som sparar både tid och energi.

Klorna på denna räfsa är zinkbelagda och väldigt tåliga. Tack vare att man satsat lite extra krut på materialet så känner vi oss trygga med att denna räfsa kommer kunna hålla för evigt. Det är ett nöje att arbeta med med ett så effektivt verktyg som denna. Denna räfsa är väl värd utmärkelsen bäst i test.

2. Fiskars White Räfsa

 • Extremt lättjobbad!
 • Innovativ design
 • Lättviktig räfsa
 • Hakar i löven men inte i gräsmattan

Detta är en räfsa från välkända tillverkaren. Som vanligt blir vi inte besvikna när det gäller redskap till trädgården från Fiskars. Detta är en tillverkare som alltid lyckas prestera prisvärda produkter av hög kvalitet, så även gällande denna räfsa.

Denna räfsa är gjord till mesta del av tålig plast. Tack vare materialet får man ner vikten på räfsan, något som många uppskattar. Genom att räfsa med en lättviktig räfsa som denna så kan man jobba längre utan att bli trött. Den är även perfekt för de som inte är så starka i armarna.

Denna räfsa har en väldigt innovativ design som gör den riktigt effektiv ute i trädgården. Pinnarna i räfsan är nämligen extremt flexibla, något som gör att man kan dra dem över gräset utan att räfsan fastnar eller stoppar upp. Samtidigt som räfsan rör sig smidigt över ytan så hakar den effektivt tag i alla löv. Detta är helt klart en av de räfsor på marknaden som är allra mest lättjobbad!

3. Verto Hopfällbar räfsa

 • Bästa hopfällbara
 • Mycket smidig
 • Känns robust och kvalitativ

Detta är den bästa hopfällbara räfsan i vår topplista. Generellt sätt så föredrar vi oftast trädgårdsverktyg som inte är hopfällbara. Hopfällbarheten är nämligen ett extra moment som kan krångla, särskilt när produkten får lite högre ålder. När ett verktyg är hopfällbart så tenderar det också att bli lite mindre kraftfull då det alltid riskerar att kollapsa just i de leder där det ska vikas ihop. Ibland får vi dock även erkänna att hopfällbara verktyg är väldigt praktiska. Genom att fälla ihop denna räfsa så undviker man att räfsan tar så mycket plats när den inte används. Denna produkt är därför perfekt för de som är trångbodda. En fördel med denna räfsa är även att den är smidig att ta med på resan, den är lätt att stuva in i bilen eller till och med att bära med sig i kollektivtrafiken.

Detta är den bästa hopfällbara räfsan vi testat, just eftersom den känns så kvalitativ. Eftersom räfsan är stabil och robust är den enkel att räfsa med. Dess robusthet gör också att vi inte känner oss oroliga för att den skulle kunna gå sönder ens vid intensiv användning.

Verto har gjort sig kända för att göra lite billigare trädgårdsverktyg av bra kvalitet. Denna räfsa är inget undantag från den regeln. Med ett pris som är billigare än hos konkurrenternas jämförbara modeller så levererar man här en riktigt kvalitativ räfsa. Denna räfsa har 15 stycken tänder, något som vi tycker känns som en ganska lagom arbetsyta för de flesta trädgårdar.

4. Räfsa med ergonomiskt skaft

 • Unik ergonomisk design
 • Billig
 • Lättviktig

Om du söker en billig men bra räfsa så kan vi rekommendera dig att titta närmare på denna modell. Att köpa allt för billiga räfsor är något som vi skulle avråda från. Många av budgetmodellerna på marknaden håller helt enkelt inte måttet. Med an allt för billig modell riskerar man bara bli irriterad då de kräver mer arbete för att utföra räfsningsjobbet. Billiga plasträfsor går ofta lätt sönder.

Denna modell erbjuder en jämförelsevis bra kvalitet till ett lågt pris. Skaftet är tillverkad av tålig metall. Något som verkligen sticker ut med denna produkt är den annorlunda böljande designen på skaftet. Skaftet är designat med ergonomi i åtanke. Det tar en stund att vänja sig vid att räfsa med ett redskap som har ett böjt skaft som denna. När man väl vant sig sär dock denna räfsa väldigt behaglig att räfsa med.

5. Räfsa Gardena NatureLine

 • För räfsning, jordbearbetning och utjämning av rabatt med mera
 • Mycket robust och slitstark
 • 10 års garanti
 • Arbetsbredd på 36 cm

Detta är en räfsa av krattmodell. Många föredrar denna typ av räfsa för vissa typer av räfsningsarbeten i trädgården. Söker man en räfsa av denna typ så är det just denna modell från Gardena som är vårt toppval. Denna kratta kan användas för räfsning, men även för bearbeta jorden eller jämna ut rabatten.

Denna räfsa är gjord av stål av hög kvalitet. Det känns som att man kan utsätta detta redskap för det mesta utan att den förvrids eller tar skada. Arbetsbredden ligger på 36 cm, vilket känns precis lagom för de flesta uppgifterna. Tillverkaren lämnar en garanti på hela 10 år på denna produkt.

Vad är det för en skillnad på en räfsa och en kratta?

Idag används ibland ordet räfsa och ordet kratta för att beskriva samma redskap. Detta är idag mer eller mindre accepterat att blanda ihop dessa verktyg i dagligt tal. I en mer historisk kontext så är det två helt skilda redskap man talar om. En räfsa är det verktyg som normalt sett används för att samla ihop löv, gräs eller hö på marken. En kratta däremot är designad för att samla ihop jord, sand och småsten. Här kommer dock det som kan förvirra, en kratta kan du nämligen också använda för att samla ihop löv. Faktum är att många föredrar att använda kratta för att fånga upp löven hemma i trädgården. Däremot skulle vi bestämt avråda från att använda en vanlig räfsa för att samla ihop grus eller sand eller liknande, denna typ av redskap är allt för tunn och ineffektivt för en sådan uppgift.

Rulla till toppen