Bästa slåttermaskinen/slåtterbalken: Bäst i test 2021

slåttermaskin

En slåttermaskin eller så kallad slåtterbalk är en maskin som används för att slå högt gräs eller sly. Slåttermaskiner används inom jordbruket för att röja och skapa hö. Om man ska röja väldigt stora ytor så använder man vanligtvis en maskin som kopplas till en traktor. Handlar det däremot om lite mindre ängar eller stora trädgårdar så är det smidigast att använda en mindre modell.

En slåtterbalk kan vara en utmärkt maskin att använda om man låtit gräset växa sig allt för högt i trädgården. I fall där åkgräsklipparen går bet så kan den mer kraftfulla slåtterbalken vara räddningen.

De 5 bästa slåtterbalkarna 2021

Vi har granskat en mängd slåtterbalkar som finns på marknaden idag. Nedan har vi valt ut och recenserat de fem maskiner vi tycker är allra bäst just nu. Vi har valt ut produkter som håller en hög kvalitet och som ger bra prestanda i förhållande till deras respektive prislappar.

1. Werkraft Slåtterbalk 270cc

slåtterbalk
 • Robust och stark
 • Hög kvalitet
 • Stor arbetsbredd på 1,5 M

Detta är en stor och robust slåtterbalk av hög kvalitet. Denna maskin är verkligen gjord för att användas. Werkraft Slåtterbalk 270cc kommer tåla hundratals timmar av hårt arbete innan det förhoppningsvis blir tal om några större underhåll av maskinen. Om man vill ha en riktig bruksmaskin som håller i längden så är denna produkt nämligen ett bra val. Arbetsbredden ligger på strax över 1,5 meter, något som gör att arbetet fortskrider relativt snabbt även om man jobbar på stora ytor.

Denna maskin från Werkraft har en stark och pålitlig motor på 9 HK. Värt att nämna är även de stora robusta däcken, samt det faktum att maskinen är relativt lättmanövrerad bland annat tack vare dess differentialspärr.

2. Slåtterbalk Solo AL-KO 5001-R III

 • Toppkvalitet
 • Vibrationsdämpad
 • Bästa ergonomin
 • Går att köpa tillbehör för användning vintertid

Detta är ett riktigt proffsverktyg för dig som vill ha det allra bästa. Med denna slåttermaskin har tillverkaren AL-KO satsat på att ta fram en smidig och ergonomisk produkt som är ett nöje att använda. Den vibrationsdämpande teknologin i denna maskin är riktigt bra. Tack vare att vibrationerna är så pass dämpade går det att köra maskinen i bra många timmar innan det blir jobbigt. Handtaget är ergonomiskt utformat och skönt att hålla i. Handtaget går att justera i höjdled till precis rätt nivå oavsett längd på användaren.

Denna maskin har en rörlig gräsavvisande kåpa som håller gräset borta från täckplåten. Maskinen är även designad från att hålla smuts borta från de vitala delarna, något som gör att den håller sig i bättre skick över tid. Denna maskin är ett av de bättre valen man kan göra, förutsatt att man vill spendera några extra tusenlappar jämfört med de allra billigaste modellerna på marknaden.

3. Slåtterbalk MTD Smart BM

 • Lågt pris
 • Nätt och lätthanterad
 • Enkel att underhålla

Detta är en prisvärd slåttermaskin från välkända tillverkaren MTD. Denna maskin är perfekt för att primärt slå ner gräs över stora områden såsom ängar, fält och stora trädgårdar. Denna maskin är relativt nätt och därför väldigt enkel att hantera. Maskinen har ett antal lättåtkomliga inställningar som gör att man kan få precis det resultat man önskar. Klipphöjden går smidigt att justera med hjälp av släpskorna. Maskinen har en stark motor och har drivning på hjulen vilket gör att du som användare behöver anstränga dig minimalt.

Detta är en pålitlig och lättanvänd maskin med en attraktiv prislapp. Denna maskin räknar vi med kommer hålla under lång tid framåt. Modellen är relativt enkel att underhålla och skären är enkla att byta ut när de blir slitna.

4. AL-KO BM 875 III

 • Anpassad för svårare terräng
 • Stora och breda däck
 • Stark motor

AL-KO BM 875 III är en tålig arbetshäst till slåttermaskin som klarar av de flesta miljöer. Denna modell har hög framkomlighet i tät växtlighet och högt sly, även i svårare terräng där det finns sluttningar. Hemligheten är bland annat den kraftfulla motorn på 2,3 W 150 cc. Motorn driver hjulen med stor kraft så att man tar sig fram i oförminskad styrka även i mer oländig terräng. Även de breda stora däcken gör sitt till för att göra arbetet smidigt, även på ojämnt underlag.

Detta är en relativt prisvärd maskin med tanke på hur stark och tålig den är. Detta är ett av de bästa valen för utmanande terräng.

5. Hecht Slåtterbalk 5HP

 • Relativt billig
 • Lättviktig och smidig
 • Tar inte så mycket plats
 • Perfekt för lite enklare behov

Detta är den billigaste slåtterbalken i vår lista. Det är också den mest lättviktiga maskinen. Självklart kan denna slåttermaskin inte riktigt mäta sig med de modeller som kostar 5000 kr mer i inköp, men den gör faktiskt ett förvånansvärt bra jobb ändå. Denna modell är perfekt för användaren som behöver använda sin slåtterbalk lite mer sporadiskt. Med en arbetsbredd på 87 cm så är den inte bästa valet för att röja gigantiska områden men den duger gott till lite mindre ängar och stora trädgårdar.

Denna modell är nätt och lätthanterlig, samtidigt som den känns stabil och hållbar att köra med. Motorn har 5 hästkrafter och maskinen är självgående i en hastighet på 3 km/h. Klipphöjden är enkel att ställa in, någonstans mellan 15-90 mm.

Vad används slåtterbalken till?

En slåtterbalk kan användas på ängar, trädgårdar, grönområden med mera där gräset är så högt att en vanlig gräsklippare inte klarar av jobbet. Kraftfulla slåtterbalkar klarar även av att klippa sly och lite tjockare grenar, något som gör den till ett ovärderligt verktyg om man behöver röja marker. En del använder bara slåtterbalken i syfte att röja undan gräset, medan många använder det just för att kunna ta vara på gräset.

Vad ska man tänka på när man köper en slåtterbalk?

Självklart ska man satsa en en maskin som håller en relativt hög kvalitet, detta gäller vare sig om man köper en motorkap eller en slåttermaskin. Även om dessa modeller kan vara lite dyrare så vinner man ofta på detta i längden. Det är mycket värt att ha en maskin som inte krånglar och som håller över tid. Som alltid när man köper en mer avancerad trädgårdsmaskin så bör man noggrant tänka igenom sina egna behov innan man gör valet. Om man planerar att köra maskinen i lite tuffare områden där det kan finnas sly och grenar bör man exempelvis betala extra för att få en maskin med extra stark motor som klarar av dessa typer av uppgifter.

Om man tänkt använda maskinen ofta är det även viktigt att man ser till att den är så bekväm som möjligt att använda. Detta inkluderar att maskinen går för egen drift samt att den har funktioner för att minska vibrationerna. Om man enbart kommer köra med maskinen sporadiskt kanske det räcker med en billigare modell. Har man mindre behov så kan man säkert stå ut med att maskinen är lite tyngre att köra och att den vibrerar en del. Ska slåttermaskinen däremot användas ofta så vill man så klart ha en modell som är så skonsam mot kroppen som bara möjligt.

Rulla till toppen