Bästa planteringsspaden: Bäst i test 2024

Att plantera tycks vara ett grundläggande behov. Trädgårdsarbete är för många en trevlig aktivitet som skänker harmoni och sinnesro. Att sedan få se resultatet av sitt arbete när plantorna växer sig stora är alltid en belöning i sig. Visst finns det dock stunder när man även känner sig trött eller frustrerad när man jobbar i trädgården. Att ha bra verktyg när man jobbar är a och o för att arbetet ska kännas så smidigt som möjligt.

De 5 bästa planteringsspadarna 2024

Vi har testat ett större antal planteringsspadar genom åren. Nedan har vi tagit fram de produkter vi gillar allra bäst för säsongen. Många av tillverkarna är välkända och har länge haft bra planterspadar i sitt produktutbud. Då och då gör tillverkarna små uppdateringar och förbättringar för att spadarna ska bli än mer effektiva och hållbara. Nedan recenserar vi de fem planteringsspadar vi tycker är allra bäst för säsongen. Vi har valt ut de mest kvalitativa spadarna. För oss är det nämligen mycket viktigt att produkten ska hålla i väldig många år. För visst är det väl tråkigt med trädgårdsspadar som går sönder och måste bytas ut. Våra utvalda alternativ är alla robusta och hållbara spadar som tål att användas. Självklart är de även ergonomiskt riktiga och enkla att använda.

1. Gardena EcoLine

 • Bäst i test
 • Bästa miljöval
 • Perfekt avvägd design
 • Högsta kvalitet
 • Ergonomiskt handtag
 • Hållbar och slittålig

Detta är en otroligt bra planterspade för den som värderar kvalitet högt. Om man planterar mycket så tycker vi att man ska satsa på de allra bästa verktygen. Att investera lite extra i exempelvis den bästa planterspaden är något man inte kommer att ångra i längden. Det finns många bra planterspadar i vår topplista men just denna modell är vår favorit.

Planterspaden från Gardena har alla de egenskaper man kan förvänta sig av en planterspade i toppklass. Denna spade har precis rätt storlek på bladet. Grävbladet är tillräckligt stort för att man ska kunna få upp en rejäl mängd jord i ett enda handtag. Samtidigt är spaden så pass liten och smidig att man kan jobba med den även i mindre odlingar eller krukor. Bladet känns vasst, något som gör att man kan penetrera även hård jord utan någon som helst ansträngning.

Handtaget på denna spade är ergonomiskt utformat så att man ska kunna jobba mycket i trädgården utan att det känns obekvämt att hålla i spaden. Plasten är mycket skön att hålla i och handtaget är räfflat så att man ska kunna behålla ett bra grepp. Tillverkaren tror verkligen på denna produkt då de lämnar en 25-årig garanti på spaden. Denna produkt förtjänar verkligen utmärkelsen bäst i test.

Trots en funktionalitet i toppklass så är kanske den allra bästa detaljen med denna produkt att den är tillverkad till 85 % av återvunnet material. När man köper denna spade så gör man därför inte bara en insats för sig själv, utan även för miljön och klimatet i stort.

2. Planterspade Fiskars Premium

 • Kvalitet som håller i längden
 • Bladet går att vässa
 • Bra handtag

Detta är en planteringsspade som tillhör de bästa av de bästa. Med en kvalitet som är överlägsen de flesta andra produkter i samma prisklass får man här ett verktyg som man kommer kunna använda år efter år. Som alltid levererar finska Fiskars ett trädgårdsverktyg man kan lita på.

Själva bladet på denna lilla trädgårdsspade är smidigt och skarpt men samtidigt relativt tjockt och därmed hållbart. Tack vare att bladet är så pass robust så kan man plantera och gräva även i hård jord utan några som helst problem. Om bladet skulle bli slött med tiden så går det bra att vässa det.

Handtaget på spaden är även det robust, och även greppvänligt. Längst upp på handtaget finns ett hål som underlättar upphängning och förvaring.

3. Hecht Handspade

 • Känns rejäl och robust
 • Behandlad mot rost
 • Stort handtag
 • Antiglidyta

Detta är en robust liten trädgårdsspade av stål. Stålet är målat med svart lack, något som gör att den skyddas lite extra mot repor och rost. Detta är ett mycket bra och pålitligt verktyg att ha hemma för den som har trädgård.

Denna spade känns extremt hållbar, något som gör att man inte behöver vara rädd för att ta i när man jobbar i planteringen. Det spelar ingen roll om jorden är mjuk eller hård när man använder denna spade eftersom den fungerar i alla underlag. Vi gillar särskilt handtaget på denna spade. Handtaget är lite större än på många andra modeller, vilket gör att man känner att det är lättare att greppa och hålla ett stabilt tag om. Själva handtaget är belagt med plast med en speciell antiglidyta.

4. Nelson Garden Planterspade

 • Fint handtag av FSC-certifierad ask
 • Extra spetsigt blad
 • Mycket effektiv

Detta är en riktigt fin planteringsspade med ett handtag av ask som är FSC-certifierad. Som vanligt levererar tillverkaren Nelson Garden en god kvalitet på sina trädgårdsprylar. Spaden känns väldigt robust, den kommer förmodligen kunna vara med oss hur länge som helst utan att gå sönder eller tappa i funktion.

Vi gillar verkligen designen på själva grävbladet på denna planteringsspade. Bladet har precis rätt vinkel och spetsighet för att penetrera jorden så effektivt som möjligt. Spaden är tillverkad av rostfritt stål och tål därför att vara i fuktig jord utan att den börjar rosta eller på annat sätt missfärgas.

5. Planteringsspade By Benson

 • Fint handtag av askträ
 • Snyggast design
 • Spetsigt och effektivt blad
 • Bra att ge bort som present

Detta är en den snyggaste planteringsspaden vi har sett. Hela spaden har en unik design som sticker ut från mängden. Materialet i spaden känns nästan exklusivt och lyxigt. Själva handtaget är tillverkat av askträ av hög kvalitet. Som tur är, är denna spade inte bara fin att titta på, det är också ett nöje att använda den. Spaden ligger bra i handen och själva grävbladet har precis rätt vinkel. Vi gillar också det faktum att bladet är så pass spetsigt. Det spetsiga bladet i kombination med det faktum att späde är precis lagom vass gör att man kan gräva smidigt och effektivt i vilken jord som helst, även om den skulle vara hårt packad.

Detta är den enligt oss en av de bästa planteringsspadarna i vårt test, även om de andra alternativen i vår lista kommer väl så nära. Detta är en spade som även passar bra att ge bort i present tack vare sin lite exklusivare design. I handtaget finns ett praktiskt litet snöre som man kan hänga spaden i.

Behöver man en planterspade?

Om man har en egen trädgård så skulle vi absolut säga att det är värt att investera i en spade avsedd för plantering. Visst går det väl säkerligen att använda vilken spade som helst, men arbetet blir helt klart effektivare med en spade avsedd för ändamålet. När man planterar så är det allt som oftast smidigast att använda sig av just en liten och spetsig spade. Spetsen gör det lättare att tränga ner i jorden, särskilt om den är hårt packad. Denna typ av spade är skön att hålla i när man planterar och den gräver ofta upp precis rätt mängd jord.

Ska man satsa på en billig eller dyr spade?

Vilken spade man behöver är så klart individuellt. Om man planterar sällan så kanske det kan duga med en billig modell. De bästa planteringsspadarna kostar dock inte speciellt mycket, därför tycker vi det kan vara värt att investera de extra kronorna i en bra modell. En lite dyrare produkt har oftast bättre kvalitet i bladet, och kommer hålla över tid utan att den blir bucklig, och därmed svår att använda.

Rulla till toppen