Bästa parasollet: Bäst i test 2021

parasoll

Trots att de flesta av oss svenskar längtar efter solen större delen av året, och trots att vi ofta behöver infravärme eller andra hjälpmedel för att hålla oss varma så kan det ibland även bli för mycket av det goda. På allt för soliga sommardagar kan man behöva ha möjligheten att skapa lite skugga på sin uteplats för att kunna fortsätta njuta av att kunna sitta utomhus och äta eller socialisera. Ett parasoll är en smidig och flexibel lösning för att kunna skapa skugga, men även för att snabbt kunna släppa fram solljuset igen när det behövs.

De 5 bästa parasollen 2021

Vi har granskat en mängd parasoll som säljs på marknaden just nu. Nedan har vi valt ut fem stycken favoriter som alla håller en hög kvalitet. Vi har valt ut lite olika typer av parasoll så att det ska gå att hitta något för alla. Gemensamt för produkterna är att de är prisvärda med tanke på deras kvalitet, utseende och funktion.

1. Torvalla parasoll 

 • 300 cm i diameter, höjd 270 cm
 • Högsta kvalitet
 • Snygg design i trä

Detta är ett av de stiligare parasollen man kan få tag på just nu. Förutom sitt fördelaktiga utseende så har denna produkt fördelen att den är smidig att hantera och att den håller en hög kvalitet som kommer hålla över tid.

Något vi gillar med detta parasoll är att dess stomme och ram är gjord av trä. Det faktum att man valt trä som material istället för metall gör att parasollet ser och känns exklusivare än de flesta av de andra parasollen på marknaden. Att ha detta parasoll hemma bidrar till en hemtrevlig känsla på uteplatsen. Denna produkt har många fina detaljer, titta exempelvis på den fina knoppen på toppen av parasollet. Själva tyget är gjort av polyester, materialet känns kvalitativt, stöter bort smuts och är enkelt att torka av.

2. Parasoll Hillerstorp Ø 300 cm Taupe

 • 300 cm i diameter, höjd 250 cm
 • Lättviktig stomme i aluminium
 • Vev för enkel upp- och nedfällning
 • Lågt pris

Detta är ett billigt men riktigt bra parasoll för hemmabehov. Själva stommen av aluminium är stabil men ändå lättviktig. Det faktum att parasollet väger så pass lite gör att det är lätt att hantera och lätt att ställa undan vid vinterförvaringen. Själva tyget är av enkelt men slittåligt polyester. Duken är enkel att torka av och rengöra, något som förlänger livslängden på produkten.

En detalj med denna produkt som vi verkligen gillar är den medföljande veven. Genom att veva på veven fäller man sakta men säkert upp eller ner parasollet. Veven gör det mycket smidigt att hantera parasollet som i princip aldrig krånglar.

3. Stort parasoll 500 cm

 • 500 cm i diameter
 • Robust och kvalitativt
 • För restauranger eller för hemmaanvändaren med höga krav

Om du behöver ett riktigt stort parasoll till trädgården eller uteplatsen är denna produkt ett mycket gott alternativ. När det gäller riktigt stora parasoller som detta bör man satsa på kvalitet. Eftersom parasollet är så pass stort så måste det vara väldigt robust och hållbart för att klara av väder och vind. Detta parasoll är av högsta kvalitet och bör därför hålla för bra många säsongers användning. Själva stommen är gjord av robust stål som inte ger vika för de yttre omständigheter den kan tänkas utsättas för. Även själva duken av polyester är robust och hållbar.

Själva parasollet i denna modell fälls smidigt ut med hjälp av en vev. Trots parasollets stora storlek och tyngd så går det förvånansvärt smidigt att fälla upp och ner parasollets duk. Denna produkt är väl lämpad för restauranger, caféer, eller bara för hemmaanvändaren som vill kunna ge skugga åt ett större sällskap.

4. Hängparasoll Hillerstorp SideWinder XL

 • Bästa hängparasollet
 • 350 cm i diameter
 • Mycket smidigt
 • Roterbart

Detta är ett av de bästa hängparasollen på marknaden. Detta parasolls design gör att man får gott om plats i skuggan, utan att parasollets stativ behöver vara i vägen. Tack vare att parasollet hänger från sidan av stativet så får man plats med både bord och stolar perfekt i mitten av skuggan utan att man behöver krångla för att få plats med allt. Detta parasoll är dessutom roterbart runt sin egen axel. Man kan därför flytta på parasollet i takt med att solen rör sig eller om man skulle vilja ha skugga på en annan sektion på sin uteplats eller altan. Parasollet går även att justera i olika vinklar för att ge önskad solksyddande effekt. När man väl hittat rätt position för stunden så är produkten lätt att låsa fast så att den håller sig säkert på plats.

Detta parasoll håller högsta kvalitet och är väldigt stabilt. Man behöver komplettera produkten med en betongplatta för att den ska stå stabilt, om man inte redan har en hemma. Själva tyget är gjort av tåligt polyester som är enkelt att hålla rent.

5. Lerhaga parasoll

 • 300 cm i diameter, höjd 300 cm
 • Hållbart
 • Snyggt

Detta är ett riktigt kvalitativt och snygg parasoll med en höjd på 300 cm och en bredd på 300 cm. Detta parasoll uppfyller alla krav en kräsen hemanvändare kan ha på ett parasoll. Produkten är smidig att hantera och fälla upp och ner. Trots att parasollet inte väger allt för mycket så är det väldigt stabilt, även om det blåser lite. Stommen är gjord av metall och själva duken av tåligt polyester.

Denna produkt kostar aningen mer än många andra parasoll där ute, men vi tycker att det är en mycket god ide att investera i en produkt som denna som håller i längden. Tack vare att kvalitén är på topp så kan man räkna med att kunna använda detta parasoll år efter år utan att behöva lägga ut mer pengar än själva grundinvesteringen. En stor fördel med Lerhaga är även dess stilrena och eleganta utseende som gör att den passar på vilken uteplats som helst.

Att tänka på när man väljer parasoll

Det första man bör beakta innan man köper ett parasoll är såklart var man tänkt att använda parasollet. Om parasollet till största del ska vara stationärt, till exempel ute i trädgården, på balkongen eller altanen så kan det vara bra att välja ett så stort och robust parasoll som platsen tillåter. Man ångrar sällan att man köpt ett stort parasoll. Om man är många så ska sitta på uteplatsen så är problemet inte sällan att det är svårt att få skuggan att räcka till alla när solen steker en varm sommardag. Ett tungt och robust parasoll håller ofta bättre i längden och står bättre emot alla typer av väder.

Är det däremot så att man tänkt använda parasollet på semesterresor, på stranden eller utanför husvagnen eller husbilen så är det så klart att föredra att köpa en lite mindre och mer lättviktig modell. Att bära runt på allt för stora parasoll är varken smidigt eller roligt.

En annan sak man bör beakta är själva designen på parasollet. I den klassiska utformningen så står själva stolpen i mitten av parasollet, denna design har fördelen att den ger stabilitet. Dessa typer är också oftast lättast att hitta bäst priser på. Det finns även så kallade hängande parasoll där själva stativet står vid sidan av parasollet. Fördelen med denna typ av parasoll är att man har gott om plats i skuggan utan att man behöver möblera med hänsyn till en stolpe i mitten.

Vad ingår?

En annan detalj man bör vara uppmärksam på är om själva foten ingår i produkten eller inte. I vissa produkter är nämligen foten inkluderad, medan man in andra fall behöver köpa till den separat. Detta är så klart både ekonomiskt och miljövänligt i de fall man redan har något man kan använda som fot där hemma. Detta är dock så klart en fråga man bör beakta när man jämför priser på de olika alternativen.

Rengöra parasollet

Vare sig man använt parasollet på sin uteplats, på resan med husvagnen eller husbilen eller på stranden så blir det förr eller senare smutsigt. De flesta parasoll har idag väldigt bra och smutsavvisande tyg som är lätta att hålla rent. Ofta räcker det bra att torka av parasollet med en fuktig trasa eller borsta av det med en torr borste. Om det börjar regna så kan det också hända att naturen gör jobbet för dig. Ibland kan det dock bli fläckar om till exempel en fågel råkat uträtta sina behov precis över din uteplats. I dessa fall räcker det ofta att man rengör med en svamp eller trasa som är doppad i vatten och lite rengöringsmedel.

Vi rekommenderar att man tar ett milt rengöringsmedel och gärna börjar med en så liten dos som möjligt. Ofta räcker det med en liten mängd rengöringsmedel för att få ett tillfredställande resultat. Man bör undvika att använda allt för starka medel då de i värsta fall kan bleka färgen på parasollet. När parasollet är rengjort kan man låta det torka i uppfällt läge.

Rulla till toppen