Bästa staketet: Bäst i test 2024

Det är något med ett staket som gör att det blir lite mer hemtrevligt kring bostaden. Ett staket kan användas för att tydligt markera var hemmet börjar och slutar, och därmed var det mer offentliga rummet tar vid. Ett staket kan användas för att avskärma en hel tomt. Staketet kan också användas mer lokalt på tomten för att markera exempelvis ett uterum eller ett odlingsland.

När man är i processen att välja ett staket så bör man inte missa sin chans att verkligen välja en snygg produkt som verkligen kommer att vara estetiskt tilltalande i utomhusmiljön. Man ska inte underskatta staketets möjlighet att skapa en hemtrevlig känsla i trädgården. Självklart får man inte glömma staketets rent funktionella egenskaper. Beroende på var staketet placeras så kan det användas exempelvis för att hålla djur eller människor borta från den egna trädgården. De lite högre staketen kan även ha en funktion i att minska insynen i den privata miljön.

De 5 bästa staketen 2024

Vi har granskat en mängd olika staket som finns på marknaden just nu. Nedan har vi valt ut fem stycken riktigt bra produkter som vi känner oss trygga med att rekommendera till våra läsare. Ett riktigt bra staket måste hålla en hög kvalitet och vara tåligt mot allt det kan utsättas för i utomhusmiljön. Ett bra staket ska kunna stå i bra många år, innan det ska behövas underhållas på något sätt. Vi har även fokuserat på att välja ut staket som är relativt enkla att montera, även för dem utan några större förkunskaper. Slutligen så är estetiken självklart mycket viktig. När man väl investerar i ett nytt staket så gäller det att man väljer modell som är tidlöst snygg. Nedan har vi valt några riktigt bra alternativ som uppfyller de krav vi kan ställa på ett testvinnande staket.

1. Staket Luise 10

Detta är ett klassiskt trästaket, tillverkat av tryckimpregnerat trä från nordisk gran. Denna produkt är designad så att den ska vara enkel att sätta upp för en vanlig villaägare utan några större förkunskaper. En fördel är dock om man är två personer när man sätter upp staketet.

Denna produkt kan användas för att inhägna en hel tomt eller även ett mindre område, så som en uteplats. Tack vare staketets genuint fina klassiska utseende så förhöjer staketet utseendet på utomhusmiljön en hel del.

Vi gillar verkligen träkänslan på detta staket. Staketet ser naturligt ut, något som med fördel passar bra in i en grön trädgård. Tack vare att staketet är tryckimpregnerat så kommer det kunna stå emot vatten, väder och vind under en mycket lång tid framöver.

2. Staket Modern 1 

Detta staket fångade vår uppmärksamhet direkt när vi såg det första gången. Denna modell har relativt små utrymmen mellan stolparna, något som ramar in gården eller uteplatsen på ett snyggt sätt. Det faktum att staketet är så tätt gör också att insynen minskar.

Detta staket är tillverkat av robust galvaniserat stål. När man tar på staketet så känner man att det känns rejält och kvalitativt. Det faktum att stålet är pulverlackerat med en svart lackfärg gör att stålet får ett i princip ogenomträngligt ytterlager. Lackytan gör att att man enligt tillverkaren kan åtnjuta ett rostskydd som håller i upp till 50 år, vilket är minst sagt imponerande.

Staket Modern 1 är ett modulstaket som är relativt enkelt att installera. Man köper bara den längd man behöver och sen sätter man ihop delarna enligt tillverkarens rekommendation. Alla tillbehör som man kan tänkas behöva i arbetet finns att köpa från tillverkaren.

Hela denna serie har en riktigt snygg design. Allt ifrån grind till staketmoduler och stolpar bidrar till att skapa en modern och stilren look i utomhusmiljön.

3. Sendai Staket PLUS

Detta är ett trästaket med japansk inspiration. Detta staket känns och ser verkligen exklusivt ut. Tack vare att designen är lite annorlunda mot många av de andra staket vi sett så är vi övertygade om att detta staket kommer få utemiljön att se både fin och unik ut.

Något som sticker ut med just detta staket är att brädorna sitter relativt nära varandra. Brädornas täta placering gör att staketet ser mer påkostat ut. Fördelen med denna design är även att man får en mer privat och avskärmad känsla i trädgården eller på uteplatsen. Det täta staketet gör helt enkelt att man får en mer lugn och avslappnad känsla på tomten.

Detta är ett kvalitativt staket från tillverkaren Plus. Den fina designen i kombination med hög kvalitetskänsla gör denna produkt till en riktig vinnare i våra ögon.

4. Staket PLUS Decora

Staket PLUS Decora är ett relativt hög staket som kan användas för att avskärma ett större område eller en del av en trädgård eller uteplats. Denna produkt har täta plankor som ser till att kraftigt begränsa insynen. Längs upp på staketet är det större mellanrum mellan brädorna. De större mellanrummen ger en mer estetisk och luftig känsla samtidigt som de sitter så högt att de inte stör.

Detta staket är framtaget för att vara så underhållsfritt som möjligt, något som vi med tacksamhet ser fram emot. Produkten är tillverkad av fungicidbehandlat trä som har en lång förväntad livslängd och som inte kräver någon efterbehandling vid köpet.

Denna serie har en mängd tillbehör och grindar som går att köpa till. Genom att kombinera de olika delarna på ett smakfullt sätt så kan man designa ett staket som ser riktigt snyggt ut, både från insidan såväl som utanför gården.

Denna produkt är tillverkad av furu och gran av hög kvalitet. Trådstaketet harmoniserar med de flesta naturliga omgivningar på ett alldeles utmärkt sätt.

5. Trädgårdsstaket Gardexa

Detta är ett robust och stilrent staket från pålitliga tillverkaren Gardexa. Materialet är av kvalitativt varmförzinkat stål. Detta är ett staket som vi tror kommer hålla mycket lång tid framöver. Tillverkaren levererar staketet med en 10-årig garanti, något som så klart känns extra tryggt. Goda nyheter är även att materialet är i princip underhållsfritt. Vid leverans så är staketet redan pulverlakerat med svart färg, något som gör att fukt och smuts inte kommer kunna angripa materialet. Färgen på detta staket är även UV-beständigt, något som gör att staketet inte kommer blekna med tiden, något som kan vara fallet hos en del andra staket.

Detta staket är mycket smidigt att installera. Staketet går bra att skarva, något som kommer underlätta för de allra flesta hemmafixare. Man kan köpa till Gardexas staketstolpar. Staketstolparna har fästen som kan stå ovan mark såväl som en version som används vid ingjutning.

Detta är ett mycket prisvärt staket som vi varmt kan rekommendera. En stor fördel med denna produkt är att den är relativt enkel att sätta upp även för den genomsnittliga hemmafixaren.

Vad är staketets syfte?

Man kan göra olika val beroende på vad man har för syfte eller syften med staketet. Tänk därför igenom vad du vill att staketet ska fylla för funktioner innan du gör ditt köp.

Säkerhet

Många köper ett staket för att känna sig säkra. Genom att rama in sin gård med ett staket känns det som att man är lite mer fredad mot ovälkomna besökare. De flesta staket som ramar in helt vanliga villor ger dock snarare än upplevd känsla av trygghet snarare än verklig säkerhet. Om man verkligen vill hålla ovälkomna besökare borta till varje pris så krävs ett ganska rejält staket med en ansenlig höjd. De staket vi skrivit om i denna artikel kan förvisso försvåra för folk att ta sig in på gården men de erbjuder inte mycket skydd om någon verkligen vill ta sig in. Om du söker ett rent säkerhetsstaket rekommenderar vi därför att du tar kontakt med någon professionell firma på området.

Insynsskydd

Många har ett staket för att förhindra insyn på tomten. De flesta staket ger en bra avgränsande känsla som gör att man känner att sitt privatliv blir lite mer fredat. Staketet utgör ju en högst påtaglig gräns för var ens egna ägor börjar och slutar. För att hindra insyn helt och hållet kan man behöva investera i ett lite högre plank som som hindrar nyfikna blickar att tränga i genom. I vår topplista har vi ett par alternativ som vi tycker gör ett bra jobb i att hindra insynen.

Dekoration

Ett staket kan även ha ett rent dekorativt syfte. Själva tycker vi att en trädgård eller gårdsplan inte känns riktigt komplett utan ett fint staket. Utan staket känns det som att man inte riktigt ser var ens egen gård slutar och var det allmänna tar vid. Med ett staket får man en mer ombonad känsla på gården. Oavsett om man har fler syften än just det dekorativa med sitt staket så tjänar man alltid på ett välja en modell som är fin att titta på.

Rulla till toppen