Bästa poolvärmepumpen: Bäst i test 2021

Att ha pool hemma vid huset eller sommarstugan är något som blivit allt populärare. I vårt svenska klimat krävs nästan någon form av uppvärmning till poolen. Genom att värma upp poolen kan man nyttja den över längre period på säsongen och på så sätt få mer glädje av den. Att värma upp poolen med direktverkande el blir väldigt dyrt i längden. Därför är det så gott som alltid värt att investera i en poolvärmepump. Genom smart teknik så utnyttjar poolvärmepumpen energin i luften för att utvinna värme på ett energieffektivt sätt. På så sätt får man snabbt tillbaka sin investering i form av reducerade energikostnader.

Nedan har vi valt ut de poolvärmepumpar vi tycker är intressantast just nu. Vi har utsett en mycket kompetent och prisvärd maskin till vårt bäst-i-test-val. Längre ner på sidan kan du även läsa om några saker du bör tänka på innan du gör ditt val.

Bäst i test: Swim & Fun WiFi Metall 11kW

Swim & Fun poolvärmepump
 • Otroligt prisvärd och pålitlig poolvärmepump
 • Extremt energieffektiv, 16 gånger högre energioutput än den förbrukar
 • Tål både klor- och saltvatten
 • Upp till 65 kubikmeter stor pool
 • Kan styras på distans med en app

Detta är en mycket prisvärd poolvärmepump med den allra senaste tekniken. Swim & Fun Heat Booster Inverter Pro 11kW  är en poolvärmepump som värmer poolvattnet med hjälp av med hjälp av en inverterkompressor. Tekniken som denna produkt använder är oerhört energieffektiv. Värmepumpen ger ut hela 16 gånger mer energi än den förbrukar, vilket är riktigt imponerande om man tänker på det. Hemligheten bakom energieffektiviteten hos denna maskin är bland annat att den har en förmåga att reglera sin effekt. När maskinen kommer i närheten av önskad vattentemperatur så drar den snabbt ner på effekten och fortsätter vara igång, fast på lägre effekt. Många maskiner stänger nämligen av när de nått önskad metod, något som kostar mycket energi när de sedan går på igen. Det är nämligen i uppstartsfasen som poolvärmarna konsumerar mycket av den energi de behöver.

En mycket praktiskt egenskap med denna poolvärmepump är att den kan anslutas till WiFi och styras på distans med hjälp av en gratisapp. På detta sätt kan man sätta igång pumpen för att att ha perfekt temperatur när man anländer.

Denna poolvärmepump har hög kapacitet och håller en mycket hög kvalitet. Materialet är bland annat titan och tålig pvc. Maskinen är anpassad för att kunna hantera klor- såväl som saltvatten. Maximal poolvolym är 65 kubikmeter.

Bästa billiga alternativet: Planet Pool Hot Splash

 • Billig och bra pump för mindre pooler
 • Enkel att installera
 • Passar patron- och sandfilter
 • Lättviktig, enkel att ställa undan och förvara
 • UV-resistent
 • Korrossionsskydd på både insida och utsida

Denna poolvärmepump utgör ett billigt och alldeles utmärkt alternativ för för ovanmarkspooler med en kapacitet på upp till 10 kubikmeter. Denna värmepump är relativt liten och lättviktigt och därmed väldigt enkel att hantera och flytta. Effekten är på 2,5 kW, något som är tillräckligt för att hålla en behaglig badtemperatur så länge poolen inte är allt för stor.

En stor fördel med denna produkt är hur enkel den är att använda även om man inte har några vidare förkunskaper. Pumpen är utrustad med så kallad Plug and Play-teknik som gör att installation med slang, jordfelsbrytare och gummikabel går lekande lätt. Själva igångsättandet och användandet är också mycket enkelt och avskalat. Faktum är att det endast finns fyra olika knappar på panelen att välja mellan, enkelt och funktionellt precis som vi vill ha det!

Trots sitt låga pris känns det som detta är en produkt som är byggd för att hålla länge. Poolvärmepumpen känns kvalitativ och robust. Den är också utrustad med ett UV-resistent och korrosionsbeständigt ytterhölje av tåligt polymer. Planet Pool Hot Splash kan därmed stå ute hela säsongen, år efter år och ändå se bra ut med bibehållen funktion. På insidan finns en värmeväxlare i titan. Materialvalet gör att man försäkrar sig mot korrosion, något som normalt sett är en stor risk i denna typ av produkt med tanke på alla kemikalier i poolvattnet.

Olika typer av poolvärmepumpar

Det finns två olika huvudtyper av poolvärmepumpar. En så kallad on-off poolvärmepump är den typ som funnits med längst. Denna typ av värmepump, har som man kanske hör på namnet bara två lägen. En on-off värmepump går antingen på sin maximala effekt, eller så är den vilande. Denna typ av maskin är inte så energieffektiv som den skulle kunna vara eftersom det går en hel del energi till spillo i samband med både uppstart och övergång till viloläget.

De lite modernare typerna av poolvärmepumpar kallas Inverterpumpar. Fördelen med en poolvärmepump med inverter-funktion är att de är väldigt energieffektiva. Genom att kan variera sin effekt behöver de aldrig stänga av. Om vattnet är tillräckligt varmt så går den ner på lägre effekt för att behålla temperaturen. Tack vare att maskinen aldrig stängs av helt så slösar man inte energi på uppstart igen. Nackdelen med inverter-pumparna är att de är dyrare i inköp än on-off pumparna.

Att tänka på innan du gör ditt inköp

Ett uttryck man ofta ser när man tittar efter poolvärmepumpar är COP (coefficient of performance) vilket är ett mått på hur energieffektiv värmepumpen är. COP är et mått på hur många kilowatt maskinen genererar per förbrukad kilowatt. Eftersom moderna poolvärmepumpar är så effektiva så ska de klara av att generera många gånger fler kilowatt än de förbrukar. Ju högre COP-tal värmepumpen har desto effektivare är den. En riktigt bra poolvärmepump kan vara dyr i inköp, men man får inte glömma att tänka på den elkostnad man kommer spara över tid om man väljer en produkt med högt COP-tal.

Ett misstag många gör är att man enbart ser till inköpspriset och väljer en poolvärmepump som har lite för klen effekt jämfört med de behov man faktiskt har. Var noga med att skaffa en pump som är avsedd för just den storlek på pool du har där hemma. Att välja en för klen pump gör att den kanske inte klarar av att hålla den temperatur du vill ha. Du riskerar också att slita ut maskinen i förtid om den ständigt går på högvarv på grund av att den blivit satt att värma upp en allt för stor pool. På samma sätt finns ingen anledning att köpa en dyr maskin avsedd för större pooler om du själv har en mindre pool där hemma.

Rulla till toppen