Bästa uterummet: Bäst i test

Uterum bäst i test

Om man vill kunna sitta ute i alla väder, men även förlänga säsongen, så kan man skaffa sig ett uterum. Det finns många olika alternativ till uterum på marknaden. Utbudet av inglasade uterum som antingen står fristående eller byggs mot huset är stort. Att bygga ihop ett uterum med den befintliga bostaden är ofta en mycket kostnadseffektiv och bra lösning. Genom att sätta uterummet mot huset så sparar man in på väggar och material. Samtidigt är det mycket bekvämt att kunna gå från huset direkt in i uterummet.

Ett bra uterum ska självklart stå pall för det svenska klimatet. Uterummet ska stå utomhus året runt, därför måste det vara tåligt mot allt från stark sol till vatten, kyla och vind.

De 5 bästa uterummen 2024

Vi har granskat en mängd olika uterum som finns på marknaden. Nedan har vi valt ut de fem stycken lösningar som vi gillar bäst just nu. Vi är valt ut riktigt prisvärda alternativ som ger ett stort värde för prislappen. Samtliga av våra utvalda produkter håller en mycket hög kvalitet. Detta är uterum som kommer tåla att stå utomhus i bra många år utan att de kommer se slitna ut eller tappa i funktion. På insidan är rummen mycket funktionella. Samtliga rum skyddar mot vind, och i viss mån kyla tack vare att de kan stängas men även tack vare att solljuset kan värma upp dem genom glaspartierna. Samtliga modeller har också möjlighet att öppna upp för god ventilation när det blivit för varmt inne i rummet. Nedan produkter är alla väl värda vår rekommendation.

Läs gärna vidare för att se vilken lösning som passar just er allra bäst. Observera att tillverkarna av uterum ofta har flera snarlika modeller. Det är därför oftast lätt att hitta en modell som passar perfekt vad det gäller exempelvis storlek. Följ gärna respektive återförsäljarlänk nedan för att läsa mer om produkterna samt se eventuella alternativ.

1. Sunrise Uterum 3,7 x 2.9 m

 • Bäst i test
 • Släpper igenom sol från alla håll
 • Varmt även sent på säsongen
 • Hög kvalitet och bra pris

Sunrise producerar ett antal mycket kvalitativa och bra uterum som tål vårt svenska klimat. En stor anledning till att Sunrises uterum blivit så populära är dess mycket attraktiva priser. Trots att kvaliteten är minst lika bra som de flesta av konkurrenternas modeller så kostar dessa uterum ofta flertalet tusenlappar mindre än konkurrenternas mest likvärdiga modeller. Sunrise har flera olika storlekar och design på sina uterum. Vi har här valt att titta närmare på denna fina svarta variant med stora och små glasrutor. Detta är ett relativt litet uterum på 3,7 x 2.9 m som dock rymmer det mest nödvändiga för att man ska kunna sitta och koppla av “utomhus”.

En av de saker vi gillar allra mest med detta uterum är hur stora möjligheter det har att ta in solen. Hela rummet, inklusive taket är täckt med genomskinliga rutor som släpper igenom solljuset. På detta sätt får man härlig ljusterapi när man sitter i rummet. En annan fördel är att rummet värms upp, något som gör att man kan förlänga utesittarsäsongen rejält. Som tur är filtrerar glasrutorna effektivt bort den skadliga UV-strålningen. Skönt är också att rummet har stora utedörrar som kan öppnas upp för att ventilera ut eventuell överskottsvärme. På detta sätt blir det sällan för varmt i uterummet.

Detta är ett mycket tåligt uterum som tack vare sina pulverlackerade aluminiumramar kan stå emot rost och annat slitage, trots att rummet står ute året runt.

2. Palmako Nova

 • Bästa fristående uterummet
 • Bäst kvalitet
 • Hög standard på alla komponenter
 • Mycket fönster och högt i tak
 • Byggsats av nordisk gran

Detta är ett uterum som spelar i en helt annan nivå än de andra uterummen i vår topplista, så den kan inte riktigt jämföras med dem på samma villkor. Vill man dock ha det allra bästa och är beredd att betala en slant för det så är det svårt att hitta ett bättre val just nu än just Palmako Nova.

Det här är ett fristående uterum som nästan håller samma kvalitet som ett litet boningshus. Med detta bygge på trädgården så kan man förlänga säsongen och verkligen njuta av utomhusmiljön, och samtidigt vara skyddad mot väder och vind.

När man går in i detta lilla uterum så känner man verkligen av rymden som ges tack vare att det är så högt i tak. Taket lutar så att regn och snö snabbt rinner bort från bygget. Självklart är de många fönsterna placerade där taket är som högst. Den höga takhöjden i kombination med fönsterna som går från golv till tak ger verkligen en mäktig känsla om man står på insidan och tittar ut.

Detta är ett riktigt kvalitetsbygge tillverkat av nordisk gran. Modellen kommer i byggsats men är relativt lätt att sätta ihop. Alla komponenter som kommer med känns gedigna och kvalitativa. Ett riktigt bra köp helt enkelt.

3. Uterum San Remo

 • Dörrar på alla sidor
 • Överlägsen ventilation
 • Mycket smidigt att montera

Detta är ett relativt rymligt uterum som sätter funktionen i första rummet. Detta uterum har hela tre olika skjutdörrar placerade på var och en av rummets sidor. Tack vare de många dörrarna så är det smidigt att ta sig in och ut ur rummet samt att snabbt komma till valfri del av trädgården. Genom att öppna samtliga dörrar så får man även en oslagbar ventilation. Att kunna öppna upp uterummet på detta sätt när det är varmt ute är perfekt då det inte blir varmare att sitta i rummet än under bar himmel.

Taket på detta uterum har integrerade hängrännor som tar hand om eventuellt överskottsvatten när det regnar. Om man vill leda bort vattnet kan man köpa till stuprör. Taket är för övrigt täckt av slitstarkt polykarbonat som står emot alla typer av väder. Taket filtrerar bort den skadliga UV-strålningen samtidigt som den släpper igenom en lagom mängd av solljuset. På detta sätta hålls rummet lagom varmt.

Ytterligare en fördel med just denna produkt är det faktum att monteringen är enklare hos många andra tillverkare. Detta uterum är konstruera enligt en Click N Lock-princip som gör monteringen mycket smidig.

4. Sunrise Uterum – Vit 4,3 x 3,6 m

 • Praktiskt uterum med hög takhöjd
 • Många möjliga användningsområden
 • Unik design
 • Fina paneler

Detta är ett dekorativt såväl som praktiskt uterum. Vi gillar särskilt den höga takhöjden i detta uterum. Takhöjden gör att rummet känns trevligt och luftigt att sitta i. Tack vare att rummet håller värmen relativt bra på vår eller höst så kan man förlänga utesäsongen en hel del. Detta rum kan användas för att umgås i, för att vila i, eller, varför inte att träna i. Eftersom rummet är rymligt så kan man även placera mycket växtlighet i det, något som höjer trivselfaktorn ytterligare.

Detta uterum har en dubbeldörr som går på hjul. Dörren glider smidigt åt det hål man puttar den åt. Om det blir varmt i rummet så är det bara att öppna dörrarna helt och låta rummet ventilera ut den varma luften. Till skillnad från många andra uterum vi tittat närmare på så har denna modell inte glasrutor som går längs hela sidornas längd. Istället finns paneler längst ner på rummets sidor. Vi tycker att dessa paneler är en riktigt läcker designdetalj som gör att uterummet sticker ut jämfört med många andra modeller. De fina panelerna känns lite gammaldags och får uterummet att kännas mer genuint.

5. Fristående Växthus / Orangeri Infloria

 • Pampigt uterum/växthus
 • Ser väldigt vackert ut i trädgården
 • Perfekt för både växter och utemöbler

Om man ska satsa på ett nytt uterum så kan man lika gärna satsa på ett litet fristående växthus som detta, som förutom sin funktionalitet, även är oerhört dekorativt. Ett fint uterum i trädgården som detta kan verkligen lyfta utseendet på en hel trädgård. Väggarna i detta uterum består av äkta säkerhetsglas. På taket finns ett polykarbonat som släpper igenom solljuset på ett mycket behagligt sätt.

En fördel med detta uterum är att det inte bara är till för att sitta i. Det kan även användas som växthus eller orangeri. Med fördel kan man ha både utemöbler och växer i rummet på en och samma gång. Det är en svårslagen känsla att gå och sätta sig i sitt varma uterum med massa gröna växter när hösten närmar sig med stormsteg.

En av fördelarna med detta uterum är att det har så högt i tak. Den höga takhöjden på 308 centimeter gör att det lilla huset ser vackert ut och att det är fint att vistas i. Takhöjden gör även att man kan ha höga växter eller mindre träd inne i uterummet.

Se gärna även vår artikel om Pool bäst i test.

Rulla till toppen